Techavond met als thema: Architectuur

06 apr

Architectuur, we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Het is een breed begrip, van de metaforen uit de bouw tot de details van hoe je microservices opzet. Tijdens deze avond zullen wij enkele aspecten uit dit spectrum uitlichten en eens nader bekijken.

Programma
Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

IT'er moet bouwwereld als model loslaten
Hans Mulder, Hoogleraar IT & Management

Over de begrippen informatie-architectuur en informatie-architect zijn de meningen verdeeld. Een vraag die veel wordt gesteld, is: wat is een informatie-architectuur? Een vraag die minder vaak wordt gesteld, is: waarom noemen de ouderwetste informatieanalisten, informatieplanners en systeemontwerpers zich tegenwoordig liever informatie-architect? Is het een hang naar meer status, het verkopen van een hoger uurtarief of levert het overnemen van lessen uit de bouwwereld echt een meerwaarde op in tijd, geld en kwaliteit voor de opdrachtgever en de bouwer van informatiesystemen?

Op twee punten onderscheidt een informatie-architectuur zich in ieder geval, te weten: het heilig verklaren van het traditionele samenwerkingsconcept uit de bouwwereld en het overnemen van architectuurprincipes die bedoeld zijn voor fysieke bouwwerken. Hoewel ‘goed geleend’ beter is dan ‘slecht bedacht’, werken beide aspecten mythologiserend.

Architectuur
Hans Ketterings, Algemeen Directeur

Twee stellingen:

  • Als het datamodel goed is, schrijft het programma zichzelf.
  • Het is toegestaan een minder schoon ontwerp te kiezen als dat de project beheersing ten goede komt.

Abstractie in een datamodel, of dat nu externe gegevensopslag of interne programma structs betreft zijn bepalend voor de eenvoud van de code die nodig is om de juiste bewerkingen te kunnen verrichten. Je kunt een programma verdelen in declaratieve en procedurele onderdelen. De doelstelling moet echter zijn om zoveel mogelijk declaratief op te kunnen lossen. Daarbij is een goede frequentie analyse essentieel. Dat laatste vergeten IT’ers weleens. Doel van automatiseren is altijd om datgene wat vaak voorkomt efficiënt te doen. De feature complete maken staat hier soms haaks op. Het moet voor de gebruikers zo zijn dat ze met 20% van de moeite 80% van het werk kunnen doen.

Een goede Projectmanager wil altijd graag in het begin van het project de meeste risico’s eruit managen. Dit kan consequenties hebben voor de architectuur. Net als bij het bouwen van een huis, kun je ervoor kiezen om alles tegelijk te doen of juist kamertje voor kamertje. Het lijkt efficiënter en constructief beter, als je in één keer de fundering legt natuurlijk, maar dan is het lastiger om de voortgang te meten. Bij de andere aanpak kun je zeggen dat je bijvoorbeeld vier van de tien kamers af hebt. Dat vindt de Projectmanager weer fijn! Middels praktijkvoorbeelden en bloopers zal Hans toelichten hoe je bewuste keuzes kunt maken in de architectuur van een systeem.

Must-haves voor microservices
Martin van Amersfoorth, Softwareontwikkelaar

Een microservices architectuur is voor sommigen onweerstaanbaar, vanwege de onmiskenbare voordelen voor ‘de business', of omdat het een moderne technologie betreft die beter bij deze tijd past. Maar wat de reden ook mag zijn, er zijn randvoorwaarden verbonden aan een dergelijke keuze. Deze presentatie gaat in op de zaken die je minimaal op orde moet hebben voordat jouw volgende project een microservices project wordt.

Met Openshift doe je microservices met je ogen dicht
Ton Swieb, Softwareontwikkelaar

Aan de inzet van een microservice architectuur zijn randvoorwaarden verbonden. In deze presentatie wordt gedemonstreerd hoe deze randvoorwaarden ingevuld kunnen worden met Red Hat Openshift.
 

Data en tijden
De tech avond vindt plaats in het kantoor van Amsterdam, maar je kunt ook via de andere vestigingen deelnemen aan de avond via live video. 

Donderdagavond                 6 april 2017                        18:00 – 21:15
 

Voor wie
Deze avond is georganiseerd voor ontwikkelaars van Finalist, maar ook voor onze freelancers.

 

Aanmelden?

Meld je voor 5 april aan!