Aanwezigheid bij Drupal Core Media sprint in Berlijn

20 december 2016
Drupal Core Media sprint

Drupal is een van de grootste open source content management frameworks ter wereld. Ruim 1.000.000 ontwikkelaars, ontwerpers, trainers, etc. werken continue samen om het systeem te verbeteren en uit te breiden. Sinds de eerste officiele Drupal 8 release in november 2015 wordt er elke 6 maanden een major release gepland. In deze releases kunnen nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan het core systeem. Om deze reden is er van 12 tot 18 december 2016 een ‘Drupal Core Media sprint’ georganiseerd in Berlijn.

Hoewel er in de vorige versies van het systeem mogelijkheden waren voor het plaatsen van bestanden en afbeeldingen, was men al snel afhankelijk van verschillende extra modules voor het realiseren van een prettige gebruikerservaring. Bijvoorbeeld het plaatsen van externe inhoud (youtube etc.), het plaatsen van afbeeldingen in een richtext editor of een media bibliotheek voor hergebruik van afbeeldingen waren in de basis installatie niet mogelijk. Het gebruik en hergebruik van verschillende soorten media is voor de klanten van Finalist altijd een must-have geweest. De 'Drupal Core Media sprint' was dan ook een uitgelezen kans om dit initiatief te ondersteunen.

Drupal Core Media sprint

Het nieuwe design voor het toevoegen van afbeeldingen en bestanden.

Een internationaal gezelschap uit o.a. de Verenigde Staten, Spanje en Slovenië is afgereisd naar Berlijn om te werken aan de integratie van media. Drupalspecialist Sean Blommaert was namens Finalist de enige Nederlandse deelnemer. De deadline voor de functionaliteiten in de volgende major versie 8.3.0 release is eind februari en het doel van de sprint was om in een vroeg stadium een goede basis neer te zetten.

De onderstaande punten zijn opgepakt tijdens de sprint. Hoewel deze nog niet allemaal zijn afgerond, is er voor veel van deze punten een werkende versie beschikbaar:

  • Oplossen van enkele blockers in het bestaande core systeem
  • Integreren en hernoemen van bestaande media_entity module naar media
  • Toevoegen van ondersteuning van afbeeldingen obv de nieuwe media module
  • Toevoegen van ondersteuning van bestanden obv de nieuwe media module
  • Toevoegen van ondersteuning van externe inhoud (youtube etc.) obv de nieuwe media module
  • Aansluiten bij bestaande gebruikers ervaring voor het plaatsen van media
  • Aansluiten bij bestaande gebruikers ervaring voor het weergeven van media
  • Nieuwe module creëren voor het hergebruik van media via een bibliotheek
Drupal Core Media sprint

Een prototype van het design voorde nieuwe media bibliotheek.

Het mediateam heeft nog veel werk te doen, maar ondanks alles is er veel voortgang geboekt. Na enkele lange dagen van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat te hebben doorgewerkt, is het sprintdoel dan ook ruimschoots behaald. De planning is om in januari of februari nog een sprint te plannen om te zorgen dat alles op tijd af is voor de volgende release. Vanuit de hele Drupal community wordt er positief gereageerd en staan mensen klaar om de werkzaamheden te reviewen, blockers op te lossen of mee te denken over de oplossing. Het is mooi om te zien wat er in korte tijd kan gebeuren als een enorme community de krachten bundelt.

Op 5 april komt Drupal versie 8.3.0 officieel uit. Wij blijven ons best doen om te zorgen dat onze klanten in deze release kunnen profiteren van de enorme verbetering op het gebied van media gebruik.