Alle kinderen in Nederland leren programmeren

13 september 2016
School

Op 14 oktober om 9:00 uur is de aftrap van de Europese CodeWeek. Op de eerste dag gaat er mogelijk een nieuw wereldrecord gezet worden. Er zullen op deze dag 10.000 kinderen van groep 7 en 8 tegelijk leren programmeren. De initiatiefnemer om dit record te vestigen is stichting CodeUur.

Stichting CodeUur wil kinderen van de basisschool digitaal vaardig maken door ze te leren programmeren. Dit doen zij door middel van een vrijwillige gastdocent die een uur programmeerles komt geven. Door het programmeren leert een kind creatief en logisch denken.

De Missie van CodeUur: 'CodeUur wil kinderen beter voorbereiden op de toekomst door ze te leren programmeren. Niet alleen technologie consumeren, maar ook leren om te programmeren. Hiervoor veranderen ze van consumenten van technologie in de makers.'

Het CodeUur lesprogramma

Voor de school is het helemaal gratis. Zij moeten alleen per 2 kinderen een computer met goede internetverbinding beschikbaar stellen. Is dit niet mogelijk, dan biedt CodeUur lesmateriaal aan waarbij geen computers nodig zijn. Hierbij worden dan toch de basisprincipes van het programmeren aangeleerd.

Na afloop van de programmeerles:

  • kunnen de kinderen vertellen wat programmeren is;
  • weten ze wat het betekent om een computer opdrachten te geven om taken uit te voeren;
  • hebben de kinderen kennis gemaakt met een echte programmeur en hebben zij echt geprogrammeerd.

Vrijwillige gastdocenten

Eén van de gastdocenten is Linda van der Pal, ontwikkelaar/Scrum Master bij Finalist. Zij is sinds eind vorig jaar vrijwilligster bij CodeUur. Naast Linda zullen Finalisters Martijn van der Maas, Johan den Hollander en Ruud Rietveld zich ook inzetten als gastdocent deze dag. Zij zijn één van de 641 gastdocenten die zich aangemeld hebben voor het wereldrecord.

Er doen al 557 scholen mee om het wereldrecord te vestigen. Dit zijn al 14.646 kinderen en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Zoals het er nu voorstaat, zou het wereldrecord dus gevestigd worden, maar of dit ook werkelijk gaat gebeuren, gaan we zien op 14 oktober!