Come for the software, stay for the community

12 oktober 2016
DrupalCon

“Come for the software, stay for the community”. Het is al jaren de slogan die het content management framework Drupal typeert. Criticasters willen dit nog wel eens wegzetten als ’niet erg klantgericht’. En dat is misschien ook waar: het lijkt of vooral ontwikkelaars aangesproken worden door het zinnetje. Maar als je iets verder kijkt, dan kun je concluderen dat hier ook de kracht schuilt van Drupal.

Opgericht in 1999, open source in 2001, timmert het systeem dus al ruim 15 jaar aan de weg, met dank aan de hechte groep ontwikkelaars. Voor versie 8, waarin fundamentele vernieuwingen en verbeteringen zijn doorgevoerd, heeft de Drupal community opnieuw met heel veel toewijding de kracht van open source doen gelden.

Het was ook deze community die een gezicht kreeg tijdens het jaarlijkse DrupalCon, dé Europese Drupal conferentie, dit jaar gehouden van 26 september t/m 30 september in Dublin. Vanuit Finalist waren Sean Blommaert en Tom van Vliet hier ook aanwezig om 3 dagen te netwerken en te leren. Drupalista’s konden zich een week lang onderdompelen in hun favoriete content management framework. De drie dagen, met sessies van vooraanstaande sprekers uit de community, werden in- én uitgeluid door de code sprints, ofwel meehelpen aan Drupal zelf. Vrijwilligers die zich hadden opgeworpen als Mentor, hielpen beginnende core-developers met hun eerste bijdragen. Er werd vooral duidelijk gemaakt dat je bijdrage niet per definitie hoeft te bestaan uit code. Meedenken, feedback en hulp bij de minder technische onderdelen, zoals vertaling van de software, worden zeer gewaardeerd. En uiteraard hebben de ontwikkelaars van Finalist ook hun steentje bijgedragen aan de sprints.

Trots

De drie sessiedagen werden geopend met de keynote van Drupal oprichter Dries Buytaert, die in een uurtje tijd opsomde wat er de afgelopen tijd tot stand is gebracht en in welke richting Drupal zich beweegt. Buytaert is trots op de fundamentele verandering, met name onder de motorkap. Het nieuwe releasemanagement maakt Drupal wendbaarder. Voortaan worden bij elke minor update (8.1.0, 8.2.0 etc.) vernieuwingen aangebracht. Zo zal Drupal 8.2.0 een aantal usabilityverbeteringen in zich hebben. Verder kondigde Buytaert verbeteringen aan in migratie van Drupalsites (van 6 naar 7, of van 7 naar 8) en zelfs van niet-Drupalsites.

Kansen

De sessiedagen stonden bol van de interessante sprekers, waarbij onderwerpen varieerden van de vernieuwde RESTful servicelaag van Drupal tot het nastreven van hoge productkwaliteit door optimaal aan te sluiten bij code-, veiligheids- en usabilitystandaarden. Het ging echter niet enkel om de techniek. Strategische sessies gingen bijvoorbeeld in op de plaats van Drupal ten opzichte van concurrenten of op de toepassing: waar kan Drupal voor ingezet worden? Een interessante zorggerelateerde sessie was het Drupalproduct Opigno (https://www.opigno.org/en) dat kan worden ingezet als elektronische leeromgeving, in dit geval voor studenten Geneeskunde. Middels een demonstratie met Dokter Bibber werd aangetoond hoe meetgegevens van een device waarmee studenten leren opereren direct in het systeem verwerkt worden. Verder werd in veel sessies benadrukt welke kansen Drupal 8 biedt om een rijkere gebruikerservaring te realiseren. Niet in de laatste plaats door de intrede van de zogeheten ‘experimental modules’. Dit wil zeggen dat ideeën en vernieuwingen al in een vroeg stadium onderdeel worden van de Drupalbasis. Dit heeft als voordeel dat doorontwikkeling aan de functionaliteit gecentraliseerd en veelal sneller kan plaatsvinden. Bij succes blijft de module in kwestie onderdeel van Drupal. Valt het gebruik of de toepassing tegen, of zijn er betere ideeën, dan kan een module ook weer worden verwijderd uit de Drupalbasis. In dat geval vindt een module zijn weg tot de grote database van contributed Drupal modules, die dus optioneel geïnstalleerd kunnen worden. Wij zijn blij met deze ontwikkeling. Snellere doorontwikkeling van Drupal zorgt ervoor dat redacteuren en eindgebruikers continu de vruchten plukken van verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.

Pubquiz

Na drie dagen inspanning werd DrupalCon de laatste avond feestelijk afgesloten op de Trivia Night. Een pubquiz - maar dan met heel veel mensen - met natuurlijk Drupal als thema. We kregen de indruk dat het merendeel van de DrupalCon bezoekers zijn weg had weten te vinden naar deze in de loop der jaren ontstane traditie. In een gezellige sfeer probeerden de deelnemers elkaar met hun Drupal kennis af te troeven, met een pint of Guinness on the side.

Come for the software, stay for the community. We denken dat dat nog heel lang zo blijft.