Is de Digital Workspace de toekomst?

24 april 2019

Op 16 april vond het Frankwatching Digital Workspace Event plaats in Supernova, Jaarbeurs Utrecht. Naar schatting 600 bezoekers met een gemixt functieprofiel vermaakten zich met kwalitatief goede sessies, een vol sponsorplein en een uitstekende lunch. Met Digital Workspace als thema liepen de onderwerpen van de sessies wel erg uiteen. Finalist was met vijf personen op de vloer en geeft antwoord op de vraag: is de Digital Workspace de toekomst? 

Digital Workspace gaat over het samenbrengen van mensen en informatie met een bepaalde context op een centrale digitale plek. Bij de sessies was duidelijk merkbaar dat een deel ging over het meenemen van alle medewerkersgroepen bij het lanceren van een nieuw platform en over de obstakels die je tegenkomt bij het implementeren van een nieuw systeem. Een onderwerp waar we bij Finalist vaak mee te maken hebben en waar we onder meer op DrupalEurope een sessie aan gewijd hebben.

Het was ook interessant om te zien hoe de Digitale Werkomgeving / Digitale Workspace / Digital Workplace de term is geworden voor wat recentelijk nog 'sociaal intranet' was. Deze laatste gaat simpelweg op in het grotere concept. Sponsors die nu een 'sociaal intranet' aanbieden lijken daarmee achter de feiten aan te lopen. We hadden meer verwacht van sessies rondom integratie met Microsoft Office 365, dit was erg hoog over. Concrete cases bleven uit, terwijl heel veel organisaties met dit product werken.

De sessie van Hogeschool Rotterdam vonden we het meest interessant. De aanloop naar realisatie werd uitgebreid verteld. Want probeer maar eens 13 instituten mee te nemen in een programma wat leidt tot een contextgedreven Digitale Werkomgeving die voor elke student persoonlijk is. En dat brengt ons tot de kern van Digital Workspace: het samenbrengen van mensen en informatie. Om die twee te verbinden is een mensgerichte aanpak enorm belangrijk.

De energie op deze dag vonden we goed! De keynotes van Frans Reichardt, Bas van der Veldt en Dion Hinchcliffe gaven stof tot nadenken en waren zeker de moeite waard. Met name Bas van der Veldt was hilarisch met zijn scherpe statements uit de losse pols.

Ja, de bezoekers van dit event geloven dat de Digital Workspace of de Digitale Werkomgeving de toekomst is. Dit bleek uit alle gesprekken die we voerden. De definitie is echter voor iedereen op dit moment nog verschillend. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste software-oplossingen arriveren die het werken voor de ‘mens’ prettiger en efficiënter maken. Ook Finalist is hier mee bezig en eerlijk gezegd kunnen we niet wachten om studenten en patiënten te laten profiteren.