Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker

15 september 2017

Stichting FutureNL organiseert ook dit jaar weer expeditie Micro:bit. Het avontuur is bedoeld om kinderen in een zo vroeg mogelijke fase kennis te laten maken met de digitale wereld. Er wordt deze tijd al van je verwacht dat je digitale vaardigheden bezit en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. 

Finalist (h)erkent deze ontwikkeling en draagt graag een steentje bij. Vanuit Finalist zullen er daarom ontwikkelaars beschikbaar worden gesteld als gastdocent op verschillende basisscholen. De expeditie is niet alleen leerzaam voor de leerling, maar de leerkracht kan er ook nog het nodige van opsteken. Dit jaar hebben 474 basisscholen 20 Digi-klooikoffers, inclusief 20 micro:bits cadeau, ontvangen. 

De micro:bit is een klein microcontroller-board ontwikkeld door de BBC in Engeland. In 2015 hebben alle kinderen van 11 en 12 jaar in Engeland een micro:bit cadeau gekregen van de overheid. Hoog tijd dat ook Nederlandse kinderen de juiste tools aangereikt krijgen om te leren programmeren. Het doel van de Digi-klooikoffer is dat kinderen spelenderwijs ervaren wat ze kunnen doen met de micro:bit.

De scholen gaan op 29 september 2017 aan de slag met het leren programmeren door middel van tientallen lessen. Wie het programmeren het best onder de knie krijgt plaatst zich voor de Europese CodeWeek op 13 oktober 2017. De bedoeling is om aan de slag te gaan met een microcontroller-board en daar van alles op te laten verschijnen en aan te koppelen. 

De leerkrachten worden van te voren geïnstrueerd door middel van een uitgebreid lesplan. Zoals eerder is vermeld zullen er ontwikkelaars van Finalist beschikbaar worden gesteld. Finalist investeert graag in de toekomst en ziet dit project als uitgelezen kans om het onderwijs te ondersteunen.

Expeditie micro:bit is er niet alleen voor het basisonderwijs. Is er behoefte om de digitale uitdaging aan te gaan dan kan de Digi-klooikoffer ook thuis worden aangeschaft of op het werk.