Drupal 9 verschijnt op 3 juni

2 juni 2020

Woensdag 3 juni is het zover. Dan verschijnt de nieuwe versie van het bekende open source CMS Drupal. De nieuwe release markeert belangrijke vernieuwingen in de bijna twintigjarige geschiedenis van het contentmanagement framework. Al gaat Drupal 9 vooral verder op de met Drupal 8 ingezette koers. En dat is goed nieuws: want de update is daardoor ook eenvoudiger.

De belangrijkste verandering die Drupal 9 brengt is een verandering in upgradebeleid. Vanaf versie 9 kun je rekenen op ‘continuous upgrades’. Verwacht geen revolutionaire veranderingen in architectuur of functionaliteit. Nieuwe versies van CMSen zijn regelmatig volledig nieuwe applicaties die toevallig dezelfde naam dragen. Als gevolg daarvan is een upgradetraject eigenlijk een grote herbouw, die vergeleken mag worden met nieuwbouw. Niets van dat alles met de komst van Drupal 9. Continuous upgrades betekent dat alle veranderingen en verbeteringen geleidelijk worden doorgevoerd. Zodra je van 8.0 op 8.9 bent aangeland, is 9.0 gewoon de eerstvolgende kleine stap. En dat geldt als beleid de toekomst in.

Technisch gezien zet Drupal 9 dus door op de met 8 ingeslagen weg.  Hierdoor is de laatste versie van Drupal 8 grotendeels gelijk aan de eerste versie van Drupal 9. Deze vernieuwde werkwijze zorgt ervoor dat de stap naar Drupal 9 een relatief kleine is. Dit verklaart ook dat de support voor Drupal 8 stopt. Er wordt vanaf versie 9 voortaan één versie ondersteund. 

Maar verbeteringen zijn er wel degelijk: door het verwijderen van overbodige code is Drupal 12% kleiner dan Drupal 8.9.0! Eerlijk is eerlijk: hiervan gaan vooral developerharten sneller kloppen. Met 9.1.0 zullen ook de functionele vernieuwingen weer hun intrede doen.

Niks nieuws onder de zon met Drupal 9 dan? Toekomstvastheid doordat je Drupalomgeving altijd bij de tijd is. Dat betekent investeringsbescherming, stabiliteit, veiligheid én continue innovatie op basis van een duidelijke roadmap.

Drupal 7 en Drupal 8 End-of-life in November 2021

Zowel Drupal 7 als Drupal 8 zullen in november 2021 de end-of-life-status krijgen. Dat betekent dat de support door de community stopt. De software stopt feitelijk niet met werken, maar er worden geen updates meer uitgebracht waardoor je op den duur (veiligheids)problemen kunt ondervinden. Organisaties die gebruik maken van deze versies hebben dus ruim een jaar de tijd voor de overstap naar Drupal 9, al zullen er commerciële partijen zijn die verlengde ondersteuning kunnen aanbieden.

De kracht van Drupal

Eenvoudig redactie voeren, betrouwbare performance en uitstekende beveiliging zijn altijd al standaard features van het open source Drupal platform. Maar wat het écht onderscheidend maakt, is de flexibiliteit. Robuuste modules en standaard tools helpen om de veelzijdige, gestructureerde en dynamische gebruikerservaringen te bieden die nodig is. En de flexibiliteit komt verder tot uiting in de vele integratiemogelijkheden om te het koppelen met andere applicaties en APIs.

De overgang van Drupal 8 naar 9 wordt de makkelijkste versie-upgrade in meer dan 10 jaar. De community heeft het ontwikkelproces binnen de levencyclus van Drupal 8 succesvol omgevormd in de richting van continue innovatie en regelmatige updates. De release van Drupal 9 bevestigt nu de versie-upgrade inderdaad eenvoudig is.

In navolgende berichten gaan we onder andere nader in op het upgradeproces van Drupal 7 naar 9 en op Toegankelijkheid en WCAG binnen Drupal 9.

[Lees hier hoe onze Team Principal uitkijkt naar Drupal 9.]

[Finalist lanceerde haar eigen Druplicon in de aanloop naar Drupal 9.]