Drupal Europe: minder bezoekers, meer inhoud

21 september 2018

Afgelopen week vond in Darmstadt, Duitsland, het jaarlijkse evenement Drupal Europe plaats. Dit is de grootste Drupal conferentie in Europa en verwelkomt dan ook bezoekers uit vele landen (ook buiten Europa). Finalist was op Drupal Europe aanwezig met vier medewerkers en heeft daarnaast een tweetal sessies verzorgd.

Drupal Europe of Drupalcon?
Strikt genomen was dit een nieuw evenement. De Drupal Association, de non-profit-organisatie die ervoor zorgt dat Drupal wordt doorontwikkeld en een platform biedt voor bijdragen aan de Drupal Community, heeft vorig jaar aangekondigd niet de organisator te zullen zijn van de Drupalcon van 2018. Een groep vrijwilligers heeft de handschoen opgepakt en besloot om een Europees evenement in lijn van Drupalcon neer te zetten. Dat is naar onze mening erg goed gelukt. Op sommige punten was Drupal Europe technisch-inhoudelijk interessanter dan eerdere edities. Volgend jaar zal de Drupal Association weer een Con organiseren, we zijn erg benieuwd in welke (nieuwe) vorm het evenement wordt voortgezet.

Roadmap
Drupal-oprichter Dries Buytaert betrad op woensdag het podium voor zijn traditionele keynote (Driesnote) om ontwikkelingen binnen de digitale wereld (en wat dat betekent voor Drupal) te duiden. Hij nam ruim de tijd om te spreken over de vernieuwingen binnen de laatste release van Drupal. Wat echter het meest opviel is de duidelijke roadmap die Drupal voor ogen heeft. In november 2021 zal Drupal 9 het levenslicht zien. Tot nog toe werd er nooit eerder een dergelijke duidelijke roadmap afgegeven voor grote upgrades. Het tekent de ambitie van Drupal om zich te profileren als en te gedragen naar een content management framework van enterprise niveau.

Finalisters op het podium
Er werd op Drupal Europe ook een tweetal talks gehouden door Finalisters. Léanne Kempees besprak dinsdag de voordelen van design thinking binnen het gehele ontwikkelproces van online applicaties. Tom van Vliet en Wouter Immerzeel verzorgden binnen de vertical Higher Education een sessie met leerpunten opgedaan bij het ontwikkelen van samenwerkingsportalen voor het onderwijs.

Verder lezen:
Improving the editor experience (as seen at Drupal Europe) - blog Boris Doesborg
Launching a successful educational portal - blog Wouter Immerzeel
There is a solution for everything, if you just understand the problem - blog Léanne Kempees