Finalist helpt mee met wereldrecord programmeren!

17 oktober 2016
CodeUur

Het was afgelopen vrijdag geen normale schooldag zoals elke schooldag voor 11.368 kinderen van de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in Nederland. Zij deden namelijk op 14 oktober mee met het verbreken van het wereldrecord programmeren van CodeUur. Finalisters Martijn van der Maas, Johan den Hollander en Ruud Rietveld hebben zich tijdens deze dag ingezet als gastdocent.

Ruud heeft al vijf keer eerder dit jaar meegedaan met het geven van een CodeUur, een uur waarin de kinderen programmeerles krijgen. Al deze keren zonder computer, een offline les. De les om het wereldrecord te verbreken, was een online les, iets nieuws voor Ruud. “Ik heb de kinderen eerst iets over mezelf verteld en over mijn vak als Scrum Master. Vervolgens hebben we een introductiefilmpje gekeken van het WNF”, vertelt Ruud. De video van een het WNF gingen over het beschermen van olifanten, omdat de programmeer opdracht hierover ging. De kinderen moesten door middel van programmeren een stroper vangen die achter een olifant aanzat.

Na het introductiefilmpje volgde een filmpje met uitleg over Scratch, de gratis website waar kinderen de beginselen van het programmeren leren. “Sommige kinderen kende Scratch al en gingen vol overtuiging aan de slag. Anderen hadden wat meer moeite.”, aldus Johan, “De juf en ik liepen rond om de kinderen te begeleiden die wat meer moeite hadden.”

Martijn vertelt dat kinderen enorm enthousiast zijn met programmeren en dat hij merkte dat dit al veel meer gemeengoed is geworden dan 15 jaar geleden. “Programmeren is logisch denken en kan daarom ook in andere activiteiten toegepast worden. Kinderen leren zo denken in acties en de gevolgen daarvan.”

“Het was erg leuk om mee te werken aan dit wereldrecord.”, vertelt Johan, “Niet alleen de kinderen hebben mij bedankt voor de leuke les, maar ook de ouders bedankte mij. Eén van de ouders had dit al veel eerder willen zien gebeuren, want waarom zouden de kinderen wel Engels krijgen, maar geen computertaal?” Ook Martijn en Ruud geven aan dat het een erg leuke les was.

Finalister Linda van der Pal was de aanstichtser. Zij is sinds eind vorig jaar vrijwilligster bij CodeUur en Martijn, Johan en Ruud enthousiast gemaakt om gastdocenten te zijn tijdens het wereldrecord programmeren.

Met de recordpoging probeert stichting CodeUur meer aandacht te krijgen voor programmeren.