Onze sessies op DrupalJam 2018

18 april 2018
Drupaljam2018

Het is alweer meer dan een week geleden dat DrupalJam 2018 plaatsvond. Wij kijken, als Platinum Sponsor, terug op een zeer geslaagde dag waar bijna 450 collega’s uit ons Drupal vak samen kwamen in de Fabrique in Maarssen. Verschillende collega's hebben gesproken.op deze dag. Hier vind je informatie over hun sessie inclusief de video die ze gemaakt hebben van de sessie.

Finalister: Wim Lustenhouwer - Software Engineer
Titel: Bouwstraat naar Kwaliteit

De bouwstraat wordt vaak verward met de bouwcyclus of de OTAP-straat. Een bouwstraat is het proces van intake tot oplevering van software. In een goede bouwstraat worden (drupal)applicaties onderworpen aan unit-tests en/of specifieke testtechnieken en opgezet op verschillende omgevingen. Dit hele proces goed doorlopen kan een tijdrovende bezigheid worden. Het leidt uiteindelijk af van waar het voor developers om draait: mooie functionaliteit bouwen en opleveren. 

Deze sessie gaat in op goed geteste Drupalapplicaties in een volledig automatische bouwstraat. Met Jenkins en Blue Ocean kan een kind de was doen. Vanaf het moment dat code wordt ingecheckt start een magisch proces waar unit tests vanzelf draaien en de resultaten inzichtelijk gerapporteerd worden.

Finalister: Leanne Kempees – Art director
Titel: De sleutel naar wonderland. Welke (belevings)wereld kies jij?

Zoveel wensen en zoveel meningen, soms kun je, bij de ontwikkeling van een product of service, door de bomen het bos niet meer zien. Om de uitdaging nog groter te maken is technisch (bijna) alles mogelijk. We kunnen alles maken, dus hoe maak je de juiste keuzes? Wat ga je wel of juist niet doen en waarom? Bekijk je het vanuit jouw wereld of vanuit die van een ander?  

Inleven in je doelgroep, kost dat tijd? Ja, het kost je focus en aandacht bij de start en brengt je gaandeweg de route waarlangs je navigeert. Soms iets meer het bos in, soms langs een veldje, maar wel richting de grootste waarde voor de mensen waarvoor je creëert. Gebruik UX als kompas en maak je stakeholders, het ontwikkelteam én je doelgroep blij.

Finaliseters: Wouter Immerzeel & Tom van Vliet – Software Engineers
Titel: DDOS je site plat: Load testing van Drupal

Deze sessie, die bedoeld is voor medior backend-ontwikkelaars, geeft actuele inzichten op het testen van performance (load testen) van Drupal websites. We gaan in op performance testing met anonieme bezoekers (ofwel drukbezochte websites), maar tevens uitgebreid op sites met grote aantallen authenticated users (denk aan intranet, extranet, communities).

Uit ervaring blijkt dat geautomatiseerd (load)testen niet vanzelfsprekend is. Echter, de schade achteraf is vaak groot, terwijl met enkele stappen al waardevolle informatie over bottlenecks in je custom code, of zelfs in de code afkomstig van contrib modules, gevonden kan worden. De inzichten die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in rijke omgevingen met grote hoeveelheden ingelogde gebruikers (zoals universiteiten en roc’s) zijn waardevol voor ontwikkelaars die maximaal grip willen hebben op de prestaties van de omgeving.

Ze  behandelen de basisinzichten rondom performance testing, te gebruiken tooling en bekijken via voorbeelden performance tests aan de hand van Apache JMeter en Siege (en de verschillen).

Ben je benieuwd naar een sfeerimpressie, hier kan je de foto's vinden!