'Proeftuin rekenen voor primair onderwijs!' live voor Kennisnet

24 maart 2017

Finalist is super trots op de lancering van de Proeftuin rekenen voor het primair onderwijs van Kennisnet in samenwerking met Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO), die begin maart plaatsvond. Deze digitale leeromgeving zorgt ervoor dat docenten en leerlingen een beter inzicht krijgen in het onderliggende onderwijsprogramma.

Kennisnet - Proeftuin rekenen voor het primair onderwijs
De Proeftuin rekenen van Kennisnet en SLO is een unieke experimentele leeromgeving voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs waarin ’Curriculair bewustzijn’ centraal staat. Hierdoor krijgen leerlingen en docenten een beter inzicht in het onderliggende onderwijsprogramma. SLO is hét nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling en Kennisnet is dé instantie die scholen ondersteunt met ICT.

Curriculair bewustzijn
In het onderwijs worden diverse leermethodes aangeboden. Curriculair bewustzijn helpt leerkrachten enorm om inzicht te krijgen in waar hun leerlingen staan in het curriculum. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om specifieke vervolg leerstappen, afgestemd op de capaciteit van elke leerling, beter te monitoren en te volgen.

Gepersonaliseerd leren
Om alle talenten tot hun recht te laten komen, moet er rekening gehouden worden met verschillen in capaciteiten en individuele interesses van de leerling. Door het leggen van koppelingen tussen verschillende informatiebronnen streven Kennisnet en SLO ernaar om leerlingen gerichter te kunnen laten werken aan hun sterke en zwakke vaardigheden. Daarnaast biedt het de docent meer grip op de individuele behoeften van de leerling.

Uitdaging
Kennisnet en SLO zijn niet zomaar een opdrachtgever, maar een opdrachtgever met een sterke visie op het onderwijs. Kritisch als het gaat om het verbeteren van Linked data (o.a. leerdoelen aan lesmethoden koppelen) en nog kritischer als het gaat om in kaart brengen van de behoefte van hun eindgebruiker. Voor ons was dit een project een mooie uitdaging om tot een passende oplossing te komen. 

Resultaat
Ondanks de complexiteit van het project, heeft Finalist een sterke grafisch user interface kunnen neerzetten waarbij de juiste functionaliteiten, vormentaal, iconografie in combinatie met een kindvriendelijke en zakelijke uitstraling helpen leraren en leerlingen de mogelijkheden van de Proeftuin goed te benutten. Docenten kunnen nu heel goed zien, ongeacht de lesmethodiek, waar een leerling nog niet voldoet aan het curriculum. Daarnaast kunnen docenten gericht taken toewijzen en de uitvoering daarvan monitoren.