Terugblik Innovatiemiddag 2016

25 november 2016
Innovatiemiddag 2016

Op donderdag 24 november vond in de binnenstad van Utrecht de Finalist Innovatiemiddag 2016 plaats. Met de 20 meter lange digitale muur en de sprekers stond de innovatiemiddag in het teken van 'verbinden'. Met de twee inspirerende sprekers Richard van Hooijdonk en Arjan Erkel en de uitreiking van de innovatietrofee was het een geslaagde middag. 

Na de opening van algemeen directeur Hans Ketterings, inspireerde Richard van Hooijdonk de aanwezigen met zijn kijk op de toekomst. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren robots, Internet of Things, wearables, 4D-printing en Big Data. Bij al deze onderwerpen wordt de mens verbonden met de techniek. Techniek die verder gaat dan je je nu voor kunt stellen, bijvoorbeeld het dragen van een chip in je lichaam, waarmee je verschillende apparaten kunt bedienen of 4D-printers waarbij onderdelen van het menselijk lichaam geprint kunnen worden. Door deze nieuwe technieken staan we aan de vooravond van grote veranderingen.

Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Na de sessie van Richard van Hooijdonk werd de innovatietrofee uitgereikt. De meeste innovatieve projecten die Finalist dit jaar heeft gedaan, waren genomineerd voor de trofee. Op een spannende manier werd de winnaar bekend gemaakt: VluchtelingenWerk Nederland met het project Vluchtelingen Volg Systeem. Directeur Innovatie Johannes Maas overhandigde de trofee. 'Ik ben Finalist dankbaar voor het ontwikkelen van het Vluchtelingen Volg Systeem om drie redenen’, vertelt Han Baartmans van VluchtelingenWerk. ‘Het is een ontwikkeling voor de vrijwilligers. Zij moeten er mee werken. De gebruikersgerichte benadering van Finalist sloot dus enorm goed aan bij deze gebruikersgroep. Daarnaast heeft Finalist een veilig systeem gecreëerd. Vluchtelingen hebben te maken met extreem privacygevoelige informatie die natuurlijk niet op straat mag komen te liggen. Als laatste heeft Finalist met het Vluchtelingen Volg Systeem een bijdrage geleverd aan het vluchtelingenvraagstuk.’

VluchtelingenWerk Nederland

De tweede spreker op de innovatiemiddag was Arjan Erkel. De medewerker van Artsen zonder Grenzen was bijna twee jaar in handen van Tsjetsjeense rebellen. In zijn lezing vertelde hij hoe hij omging met de noodgedwongen veranderingen waarmee hij te maken kreeg. Zijn manier van omgaan met het vastzitten in onzekere tijden en juist door verbinding met zijn eigen doelen en met de mannen die hem vasthielden te leggen, kreeg hij de kracht om door te gaan. Verbinden met jezelf en met je omgeving. 

Arjan Erkel
Arjan Erkel

Aanwezigen zijn geïnspireerd door deze middag en de sprekers hebben met hun kijk op ‘verbinden’ een andere kijk op de wereld gegeven. Een geslaagde middag. Finalist kijkt uit naar het volgend jaar!