Joy of Coding is een onafhankelijke en laagdrempelige conferentie voor gedreven software-ontwikkelaars. Ontstaan binnen Finalist, en nu juridisch ondergebracht bij Stichting Devnology. De conferentie trekt jaarlijks honderden bezoekers uit binnen- en buitenland naar Rotterdam, en wel voor één gemeenschappelijk doel: "to celebrate the art, craft, science and joy of software development"
Op vrijdag 30 juni j.l vond alweer de 5e editie van de conferentie plaats, dit keer in De Rotterdamse Schouwburg, doorgaans (letterlijk) het toneel voor dans- en theaterproducties. Finalist is sponsor van Joy of Coding. Voor deze editie, maar ook voor alle voorgaande edities. Dankzij de ruimhartige steun van sponsors is het Joy of Coding team in staat om tegen een vriendelijke toegangsprijs een volledig gecaterd evenement te organiseren op een toplocatie, om zodoende een ideaal podium te bieden voor interessante sprekers van wereldfaam.
AIsland
Finalist was betrokken als sponsor, maar heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd voor de enige workshop van de conferentie: de AIsland Game Contest, door Dion van Dam ontwikkeld gedurende zijn afstudeerstage bij Finalist.
AIsland is een programmeerchallenge: ontwikkel een AI (artificial intelligence) bot die met andere bots strijdt om de heerschappij over een denkbeeldig eiland, gevisualiseerd op de enorme mediawand in de hal van De Rotterdamse Schouwburg.
Ted Neward
De eerste keynote speech werd verzorgd door Ted Neward. Ted lijkt op een grunge rocker, komt ook uit Seattle, maar is een polyglot programmeur. Zijn talk getiteld “Living the Good Life” was de eerste, maar niet de enige filosofisch getinte spreekbeurt van de dag, zo zou blijken. Wat is het goede leven voor programmeurs? Het voorbeeld van de gepassioneerde programmeur dient zich aan, de eenzame maar onvermoeibare hacker die 14 uur per dag aan het coderen is, af en toe gevoed door pizza en cola. Volgens Ted Neward is de waarde van passie voor het programmeren op zichzelf heel beperkt. Passie kost bovendien veel energie, het neemt gaandeweg af, waardoor aan het eind van de rit niets overblijft. Waar het om gaat is de betekenis van coderen voor anderen, voor je omgeving. Bij Finalist bouwen we bijvoorbeeld niet alleen, maar in teams aan systemen die hulp bieden aan patiënten, leerlingen, vluchtelingen, waardoor het plezier van programmeren tevens een betekenisvolle manier van programmeren is.
Jessica Kerr
De volgende talk werd verzorgd door Jessica Kerr: Shaving the Golden Yak. Elke programmeur heeft wel eens gehoord van de term yak shaving. Jessica legt hier op zowel verbaal als visueel sterke wijze uit dat er in feite vele verschillende soorten yak's zijn, en dat die elk een verschillende soort benadering vergen.
Lightning Talks
Op de vijfde editie van Joy of Coding zijn voor het eerst lightning talks gehouden. Normale presentaties duren gewoonlijk drie kwartier of daaromtrent. Een lightning talk daarentegen is van veel kortere duur. Hier kregen zeven sprekers elk slechts vijf minuten de tijd om over hun joy of coding te spreken. Herman Peeren bood bijvoorbeeld een interessante vergelijking, namelijk tussen event sourcing en de filosofie van Ludwig Wittgenstein (althans, de Wittgenstein van de Tractatus). In beide systemen wordt immers de nadruk gelegd op atomische feiten als representatie van de werkelijkheid.