Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

7 praktische voorbeelden om vandaag nog te starten met AI

Darryl Amatsetam
Darryl Amatsetam
5 minuten
31 oktober 2024
Een robot en een vrouw die zich voor een laptop bevinden

Ongekende mogelijkheden

Artificial Intelligence (AI) biedt ongekende mogelijkheden om je werk eenvoudiger en efficiënter te maken. Generatieve AI-tools zijn niet meer alleen weggelegd voor tech-experts; iedereen kan ze gebruiken om op slimme manieren antwoorden en inzichten te genereren. 

Of je nu bij een digitale agency werkt, in HR, marketing, of klantenservice zit – AI kan een krachtige assistent zijn in je dagelijkse werk.

Resultaten die passen bij het doel

Generatieve AI biedt meer dan alleen een simpel antwoord op een vraag. Door slimme prompt engineering – het vak van goede vragen stellen – kun je specifieke resultaten krijgen die passen bij je doelen en doelen van je afdeling. 

Voordat je AI inzet, is het goed om duidelijk te hebben wat je doel is en wie de output nodig heeft. Of het nu gaat om het maken van projectplannen, het schrijven van standaardteksten, of het verkennen van oorzaak-gevolg relaties, de volgende zeven voorbeelden geven je een idee hoe je direct aan de slag kunt.

Prompt engineering is het zorgvuldig ontwerpen van instructies om AI-modellen, vooral LLM’s, richting het gewenste antwoord te sturen.

1 Schrijven voor dagelijkse taken

AI kan enorm handig zijn bij het opstellen van standaardteksten. Denk aan teksten zoals leveringsvoorwaarden of een eerste concept voor een offerte. Deze eenvoudige taken kosten soms veel tijd en kunnen door AI in een mum van tijd worden opgezet.

Prompt voorbeeld
"Schrijf leveringsvoorwaarden voor een webwinkel genaamd Kika's Kinderkleding, met gratis verzending vanaf 50 euro."

Met een goede prompt geef je AI de context die het nodig heeft, zoals de naam van je winkel en eventuele verzendopties. Zo krijg je in korte tijd een werkbare basis voor je tekst. Natuurlijk blijft het belangrijk om altijd zelf even na te lezen en aan te passen waar nodig, maar je hebt een vliegende start!

2 Verbanden leggen tussen verschillende onderwerpen

Generatieve AI kan ook verbanden leggen tussen complexe onderwerpen, wat handig kan zijn bij analyses of onderzoek. Bijvoorbeeld als je een analyse wilt maken voor je marketingstrategie of voor het opzetten van beleid in een specifieke sector.

Prompt voorbeeld
"Wat is het verband tussen kinderen en auto-ongelukken?"

Voor bedrijven zoals verzekeraars of gemeentes kan een dergelijke prompt waardevolle inzichten opleveren. AI doorzoekt snel een breed scala aan informatie om relevante verbanden op te sporen. Dit kan helpen bij het maken van strategische beslissingen of bij het identificeren van trends.

3 Oorzaken en gevolgen analyseren

Als je geïnteresseerd bent in oorzaak-gevolg relaties, zoals bij marktanalyse of consumentengedrag, kan AI helpen inzicht te bieden. Denk bijvoorbeeld aan trends in klantgedrag die seizoensgebonden zijn.

Prompt voorbeeld
"Waarom verkopen truien slecht in maart?"

Dit soort vragen kan nuttig zijn voor bedrijven die beter willen begrijpen waarom bepaalde producten op bepaalde momenten niet goed verkopen. Met deze inzichten kun je proactief reageren door bijvoorbeeld een andere marketingstrategie te kiezen of je voorraad aan te passen.

AI op kantoor

4 Belangrijke details bij projectvoorbereiding

Bij het opzetten van een project kan AI helpen om je scope te verbreden en te zorgen dat je geen essentiële details over het hoofd ziet. Zelfs als je expert bent in je vakgebied, kan AI helpen om je ideeën te verrijken met nieuwe perspectieven of checklists.

Prompt voorbeeld
"Waar moet ik op letten bij een onderzoek over werknemerstevredenheid?"

Met een dergelijke prompt kan AI een lijst met aandachtspunten genereren. Dit is ideaal om te gebruiken bij het opzetten van enquêtes, het vaststellen van evaluatiecriteria, of het opstellen van richtlijnen voor je onderzoek.

5 Content genereren voor specifieke doelgroepen

Bij product- en dienstontwikkeling kun je AI inzetten om ideeën te genereren die goed aansluiten op een specifieke doelgroep. Zeker voor niche-markten kan AI helpen om snel content-ideeën of acties te ontwikkelen.

Prompt voorbeeld
"Genereer een teambuildingspel voor IT'ers."

AI kan hiermee creatieve suggesties geven die specifiek aansluiten bij de interesses en vaardigheden van IT-teams. Op deze manier krijg je leuke ideeën die bijdragen aan teambuilding en werkplezier, wat weer een positieve invloed kan hebben op de werksfeer en productiviteit.

6 Rollenspellen en persona-oefeningen

Wil je AI inzetten om je klanten of doelgroep beter te begrijpen? Gebruik AI dan voor rollenspel-scenario’s waarin je je verplaatst in de doelgroep. Dit kan waardevol zijn in sectorspecifieke communicatie of als je nieuwe producten lanceert.

Prompt voorbeeld
"Ik wil als leraar weten hoe ik natuurkunde moet uitleggen aan een klas."

Met deze prompt kan AI helpen door uitleg en voorbeelden te genereren die afgestemd zijn op de behoeften van leraren en leerlingen. Dit geeft niet alleen een goed startpunt voor lessen, maar kan ook als inspiratie dienen voor innovatieve onderwijsmethoden.

7 Bestaande methodes toepassen met AI

Met AI kun je ook bestaande bedrijfsanalysemethoden, zoals een SWOT-analyse of Business Model Canvas, gebruiken voor je bedrijf of een specifiek project. Dit geeft je een duidelijk overzicht en een gestructureerde benadering om strategieën te ontwikkelen.

Prompt voorbeeld
"Business Model Canvas voor een LMS in de Benelux."

Dit helpt je om snel een helder overzicht te krijgen van de belangrijkste elementen van je project, zonder dat je zelf alle analyses hoeft op te stellen. Door een specifieke regio of sector te benoemen, kan AI de output ook nog beter afstemmen op de context.

Let op: veiligheid eerst

Bij het gebruik van AI is het belangrijk om je data en toegang goed te beveiligen. Zorg voor tweefactorauthenticatie, vooral als je gevoelige bedrijfsinformatie deelt via generatieve AI. Dit voorkomt dat ongewenste derden toegang krijgen tot je account en eventueel bedrijfsinformatie inzien. ChatGPT biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor  en een sandbox-omgeving, waarin je zonder risico kunt experimenteren.

Waarborg betrouwbaarheid van de output
AI kan een handig hulpmiddel zijn, maar fouten in de output zijn nog steeds mogelijk. Zorg daarom dat vakinhoudelijke experts altijd de gegenereerde content checken op juistheid. Het betrekken van collega’s bij het valideren van de output is ook een slimme manier om draagvlak te creëren en de prompts verder te verbeteren.

Inzet AI voor jouw organisatie

Wil je AI inzetten in jouw organisatie, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Wij staan klaar om je te begeleiden! 

Of je nu hulp nodig hebt bij prompt engineering, beveiliging, of implementatie in je werkprocessen, ons team van experts helpt je om het meeste uit AI te halen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek – we denken graag met je mee!

Contactpersoon:

Darryl Amatsetam / Software Developer
Darryl Amatsetam

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op