Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Alles wat je wil weten over de upgrade naar Drupal 10

Profiel Tom
Tom van Vliet
2 minuten
5 april 2023
Drupal 10

Introductie

Drupal brengt elke twee jaar een nieuwe versie uit. Eind 2022 is Drupal 10 verschenen. Drupal 9 wordt tot november 2023 ondersteund. Het is dus slim om de upgrade nu te gaan inplannen.

Waarom een nieuwe versie?

De belangrijkste reden voor het lanceren van nieuwe versies is het voldoen aan de laatste vereisten op het gebied van veiligheid, stabiliteit en performance. Maar het is ook een kans om vernieuwingen door te voeren die te groot zijn voor normale tussentijdse upgrades.

Hoeveel tijd is er voor de upgrade?

Om iedereen de gelegenheid te geven te upgraden, ondersteunt Drupal enige tijd twee versies. De voorlaatste versie en de huidige versie. Dit is mooi te zien in de onderstaande afbeelding. Drupal 8 is niet meer ondersteund. Drupal 9 en Drupal 10 zijn beide ondersteund, maar voor Drupal 9 stopt dit eind 2023. Je moet dan dus over zijn op Drupal 10.

Is de upgrade veel werk?

Iedereen die al lang Drupal gebruikt weet dat de overgang van Drupalversies een 'big bang' was en daardoor relatief veel werk. Sinds Drupal 8 is het beleid aangepast. Er verschijnen meer tussentijdse updates. De overgang van de laatste tussentijdse update naar een nieuwe major versie heeft veel minder impact. Zoals hierboven genoemd worden er bij een upgrade wel grotere vernieuwingen doorgevoerd, waardoor deze meer tijd in beslag neemt dan een tussentijdse update. Daarom is het verstandig dit goed in te plannen.

Wat zijn de voordelen van Drupal 10?

Het is dus een noodzakelijke upgrade. Maar natuurlijk brengt Drupal 10 ook goede vernieuwingen met zich mee. Onder de motorkap is Drupal sneller en veiliger geworden. Verder wordt in Drupal 10 de nieuwe CK Editor gebruikt. Dit is de tool waarmee de teksten ingevuld kunnen worden.

Om deze goed werkend te krijgen is er nog wel wat werk vereist. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Check bijvoorbeeld deze demopagina.

Een andere belangrijke verandering (en wat ons betreft verbetering :-)) is de user interface voor de redacteur. Standaard komt Drupal met het Claro thema. Inmiddels hebben wij een nog betere ervaring met het thema Gin.

Wanneer verschijnt de volgende versie?

De volgende Drupalversie verschijnt alweer in de zomer van 2024. Er zal dan weer een nieuwe overgangsperiode zijn. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op en kijk op Drupal.org.

Contactpersoon:

Tom van Vliet / Drupal principal
Profiel Tom

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op