Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Analytics zonder AVG zorgen

Robin Kroon
Robin Kroon
2 minuten
5 mei 2023
Analytics

Introductie

Naarmate de bezorgdheid over gegevensprivacy toeneemt, worden organisaties steeds voorzichtiger bij het gebruik van externe analytics-tools die gebruikersgegevens verzamelen. Google Analytics, een van de meest populaire webanalytics-tools, heeft kritiek gekregen op zijn gegevensverzamelingspraktijken, die zorgen kunnen oproepen over de privacy en veiligheid van gebruikers.

Voor organisaties die gegevensprivacy en -beveiliging prioriteren, is Matomo Analytics een uitstekend alternatief voor Google Analytics. Matomo is een open-source webanalytics-platform dat gedetailleerde inzichten biedt in websiteverkeer, gebruikersgedrag en meer. In deze blogpost zullen we verkennen waarom Matomo Analytics een goede keuze is voor organisaties die AVG-conformiteit en beveiliging prioriteren.

Voldoen aan AVG wetgeving

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een set gegevensprivacyregels die van toepassing zijn op elke organisatie die persoonlijke gegevens van EU-burgers verzamelt of verwerkt. De AVG vereist dat organisaties expliciete toestemming van gebruikers verkrijgen voordat ze hun gegevens verzamelen en dat ze passende beveiligingsmaatregelen nemen om die gegevens te beschermen.

Matomo Analytics is ontworpen met AVG-conformiteit in gedachten. Het biedt opties voor gebruikers om zich af te melden voor tracking en het stelt organisaties in staat om hun trackinginstellingen te configureren om te voldoen aan AVG-vereisten. Matomo biedt ook tools voor gegevensverzoeken van betrokkenen, waarmee gebruikers toegang tot hun gegevens kunnen aanvragen of deze kunnen laten verwijderen.

Beveiligingsmaatregelen

Gegevensinbreuken kunnen kostbaar zijn voor organisaties, zowel in termen van financiële verliezen als schade aan hun reputatie. Matomo Analytics biedt verschillende beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat gebruikersgegevens veilig zijn:

  1. Zelfhosting: In tegenstelling tot Google Analytics, dat gebruikers dwingt hun gegevens te delen met de servers van Google, kan Matomo worden zelfgehost op de servers van een organisatie. Dit geeft organisaties meer controle over hun gegevens en vermindert het risico van datalekken door derden.
  2. Versleuteling: Matomo ondersteunt HTTPS-versleuteling, waardoor data die tussen de browser van de gebruiker en de Matomo-server wordt verzonden veilig is.
  3. Anonimisering: Matomo biedt opties om gebruikersgegevens te anonimiseren, waardoor alle identificerende informatie uit de verzamelde gegevens wordt verwijderd. Dit vermindert het risico van datalekken en zorgt voor AVG-conformiteit.

Conclusie

Matomo vs Google Analytics, bron matomo.org
Matomo vs Google Analytics, bron matomo.orgIn de huidige datagedreven wereld moeten organisaties gegevensprivacy en -beveiliging prioriteren. Matomo Analytics biedt een GDPR-conform en veilig alternatief voor Google analytics

Contactpersoon:

Robin Kroon / Customer succes manager
Robin Kroon

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op