Best kept secret festival? Dit is waarom je Liferay wél moet leren kennen.
Introductie
“Wat is Liferay?”
Liferay is een content management systeem (CMS) of als we dan toch lekker met afko’s gaan strooien, tegenwoordig noemen we dat DXP (Digital Experience Platform). Het platform is groot geworden vanuit de open source wereld, vooral als portalenplatform. En ondanks zijn jaar-op-jaar notering als ‘Leader’ in het Magic Quadrant van Gartner geniet het platform erg weinig naamsbekendheid.
Wat een Magic Quadrant is lees je hier op Wikipedia trouwens. En de mening van Gartner over DXPen en dus ook over Liferay vind je hier.
“Hoe groot is Liferay?”
Gerekend in aantallen websites is Wordpress veruit het grootste CMS (75%). Dat komt voor een groot deel door niet of minder zakelijk gebruik. Het is nu eenmaal supersimpel om snel even een blogsite in de lucht te brengen met Wordpress.
Op die lijn heeft Liferay een aandeel van 0,05%. Dit is de bron van die wijsheid.Goed om te weten dat een groot deel van het gebruik van Liferay plaats vindt achter niet-publieke logins. Bijvoorbeeld in de vorm van intranetten, maatwerkapplicaties en portalen. Maak je de grafiek verder niet op basis van aantallen sites, maar op basis van gegenereerd verkeer op een site, dan is Liferay een grote speler. Dat kun je zien in deze grafiek van w3techs.
Grootverbruikers van Liferay op dit moment vind je vooral in de publieke sfeer, zoals bij Open Universiteit, de IND, bij verschillende ministeries en bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bij die laatste draaien bijvoorbeeld de publieke websites op Liferay
“Maar wat is er zo bijzonder? Geef mij 5 redenen”
Dat is goed, daar komen ze.
1. Gebruiksvriendelijk voor de redacteur
Ben je dagelijks of regelmatig bezig met content management dan is het essentieel dat dat werk intuïtief, makkelijk en efficiënt te doen is. Omdat een website vele doelen kan dienen, is het beheren ervan niet altijd even makkelijk. Liferay maakt een mooi onderscheid tussen het eenvoudig maken en beheren van content en de meer complexe webbeheerzaken. Voor mij als redacteur is alles wat met content te maken heeft, ingericht rondom mijn werk in een schone, overzichtelijke interface. Het managen van de meer complexe zaken, zoals tags, workflows en API’s is goed toegankelijk en begrijpelijk ingedeeld, zonder het content management in de weg te zitten.
2. Platform voor meervoudig gebruik
Eerlijk is eerlijk. Heb je ‘even’ een website nodig, of heb je behoefte aan alleen 1 site, dan is Liferay niet het te adviseren platform. Heb je juist behoefte aan verschillende sites - publiek of intra, campagnesites of subsites - of kanalen om je doelgroepen te bereiken, dan is Liferay echt het go-to platform. Er is extreem veel aandacht besteed aan de manier waarop 1 centraal platform een goede structuur biedt voor verschillende sites en kanalen. Daarbij is goed nagedacht over het delen van centraal beheerde content over alle kanalen.
3. Write once, use anywhere... or not
Ja, dat omgaan met content over verschillende sites en kanalen, dat hebben ze zo goed georganiseerd dat ik daar even apart bij stil wil staan. Liferay geeft je hier eigenlijk 2 opties.
- De ene gaat ervan uit dat alle content die je maakt overal en in elke site herbruikbaar moet zijn. Daarvoor biedt Liferay een gestructureerde content repo. De content is op zichzelf staand te beheren en je bepaalt vervolgens eenvoudig in welk kanaal die moet verschijnen. Makkelijk is ook dat je direct een goed beeld krijgt hoe dat er in de gekozen kanalen uit gaat zien.
- De andere geeft je de mogelijkheid daar juist niet voor te kiezen, bijvoorbeeld als je snel een one-pager in elkaar wilt klikken en slepen. Als redacteur zit je dan in een wysiwyg omgeving waarin content en front-end direct met elkaar verbonden zijn. Deze content is dus voor eenmalig gebruik.
Overigens kies je niet voor de ene óf de andere manier. Het voordeel is juist dat je beide door elkaar kunt gebruiken.
4. Personalisatie
Ervoor zorgen dat een bezoeker van je site een relevante ervaring voorgeschoteld krijgt, die ook steeds persoonlijker wordt, dat is een complex vraagstuk. En dat niet alleen, het is ook vaak een kostbaar vraagstuk. Want de intelligentie die hiervoor nodig is, is regelmatig verpakt in dure modules. De meerprijs wordt vervolgens gerechtvaardigd door het AI te noemen. De personalisatie-engine van Liferay is zeker een van de best kept secrets in CMS-land. Het geeft je de mogelijkheid personalisatie op een gebruiksvriendelijke manier in te richten en te laten werken over de verschillende sites en kanalen waarop je je content serveert. Én... deze functie zit gewoon in het standaardpakket. Allcaps en uitroeptekens...
5. Headless: al je content overal kunnen gebruiken
Headless betekent kortweg dat je de voorkant van je website, het deel dat bezocht wordt door je doelgroep, los ontwikkelt van je content repo. Dat kan zijn omdat je een moderne of volledig vrije, creatieve gebruikersinterface wilt neerzetten. Of dat doe je als je je content wilt serveren op andere kanalen. Denk aan een app die dezelfde content gebruikt als je website. Die content serveer je met Liferay vrij makkelijk via een standaard API. Je kunt je content dus overal gebruiken. Headless, check.
Conclusie
“Voor wie is Liferay dan interessant?”
Zoek je
- een platform voor meerdere sites en kanalen,
- die een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke redactie-omgeving biedt,
- en die je volwassen content management op basis van personalisatie, hergebruik en API’s geeft?
Dan is Liferay een uitstekende keuze, die je misschien nog niet kende.
“So what’s the catch? Zijn er ook nadelen?”
Het is maar hoe je er naar kijkt. Liferay is een open source platform. Voor professioneel gebruik is de enterpriseversie aan te bevelen. Voor het gebruik daarvan betaal je een abonnement en dat is niet per se goedkoop. Gebruik je het in bovenstaande gevallen, dan is de business case wel eenvoudig te maken.
En dan dat best kept secret festival. Liferay is niet erg bekend. Vraag je de gemiddelde afgestudeerde student of zij Liferay kent, dan is de kans groot van niet. Daar is dus nog een slag te slaan. Óf je houdt het geheimpje natuurlijk lekker voor jezelf.