Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

De Koninklijke Bibliotheek: Snelheid, Toegankelijkheid, Veiligheid

Erik Huijs
Erik Huijs
4 minuten
2 november 2022
KB

Introductie

De jarenlange samenwerking tussen Finalist en de Koninklijke Bibliotheek (KB) is in 2021 uitgebreid en vervolgens aangescherpt. Na het winnen van een door de KB uitgeschreven aanbesteding heeft Finalist met toewijding het beheer en onderhoud van alle websites op het Drupal platform op zich genomen. Onze samenwerking legt de focus op:

 • Snelheid
 • Toegankelijkheid
 • Veiligheid

Snelheid

Finalist heeft niet alleen de websites in beheer genomen, maar heeft ook de hosting overgenomen met als doel een aanzienlijke verbetering te realiseren. 

We hebben een dynamische Agile werkwijze geïntroduceerd, met tweewekelijkse sprints waarin we niet alleen nieuwe functionaliteiten ontwikkelen, testen en implementeren, maar ook voortdurend bezig zijn met onderhoud en beheer. In nauwe samenwerking met de KB bepalen we per sprint welke projecten en updates worden uitgevoerd. 

Bovendien houden we wekelijks overleg om ervoor te zorgen dat zowel Finalist als de KB volledig op de hoogte zijn. Dit resulteert in een samenwerking waarin Finalist snel en optimaal voldoet aan de wensen van de KB.

Toegankelijkheid

Ons streven bij de inschrijving voor de aanbesteding was glashelder: het garanderen van een naadloze toegankelijkheid voor de diverse websites binnen het dynamische Drupal-cluster. 

Bij elk project staat het kritisch evalueren van naleving aan de WCAG-richtlijnen centraal. We verzekeren niet alleen dat onze websites tijdens en na de ontwikkeling aan deze normen voldoen, maar zetten ook in op het actief integreren van deze richtlijnen in de content door onze redactie. Zo streven we naar een resultaat dat niet alleen voldoet, maar ook optimaal presteert.

Veiligheid

Een integraal onderdeel van elke sprint is het controleren op updates en als deze er zijn deze direct te implementeren tijdens elke sprint. Ons toegewijde team waarborgt niet alleen de soepele overgang van Drupal 7 naar Drupal 9, maar houdt ook de serverarchitectuur up-to-date voor een veilige online omgeving. 

Projecten

Binnen de focus (snelheid, compliance en veiligheid) zijn er een flink aantal grote en kleinere projecten gerealiseerd. Dit varieert van verbeterde manieren van content beheer voor redacteuren tot aan het herbouwen van websites. Een greep uit de gerealiseerde projecten:

 • De website Kb.nl werd volledig vernieuwd. Na een grondige analyse werd samen met Total Design een vernieuwde website gerealiseerd en werd de bestaande content opgeschoond en verbeterd. De vernieuwde website heeft een Drupal Splash Award gewonnen! Zie de case beschrijving voor meer informatie.
   
 • Een deel van de content die geen plek mee had op de kb.nl website werd ontsloten via de Collecties website.
   
 • De privacywetgeving en de daarmee samengaande vraag welke diensten (semi)overheid websites wel en niet mogen gebruiken is voor de KB reden geweest om proactief te handelen. Resultaat is dat Google Analytics vervangen is door Matomo: web statistieken in eigen beheer.
   
 • Een vernieuwde dienstenlijst: een interne database waarin informatie is opgenomen over alle diensten die in gebruik zijn. Vanuit het perspectief van de gebruikers is overzicht en inzicht gecreëerd.
   
 • De KB webwinkel wordt vervangen door Drupal Commerce. De producten in deze webwinkel variëren van boeken en ansichtkaarten tot HDR-reproductie(s) of zwart wit scans. Om te zorgen voor gebruikersgemak zijn formulieren geïntegreerd. Een oplossing die er bovendien voor zorgt dat de webwinkel op alle mogelijke manieren verder kan worden ontwikkeld.

Overige updates

Omdat wij ook fysiek op locatie aanwezig zijn, hebben wij een beter begrip gekregen van de behoeften van een specifieke doelgroep: website redacteuren en functioneel beheerders. Samen met de website redacteuren wordt het Drupal CMS geanalyseerd met als doel verbeteringen te identificeren die de dagelijkse taken kunnen vereenvoudigen en indien mogelijk optimaliseren.

De laatste stap in de geïmplementeerde verbeteringen betreft de onderliggende laag van de websites. Deze wordt kritisch beoordeeld en indien nodig worden er verbeteringen doorgevoerd. Alle websites zijn bijvoorbeeld geoptimaliseerd met Redis Cache, wat de snelheid verhoogt door veelgebruikte queries niet telkens naar de database te hoeven sturen.

Overgang naar Drupal 10

Het team bereidt zich momenteel intensief voor op de overgang naar Drupal 10. Dit omvat niet alleen een software-upgrade, maar ook aanpassingen aan de onderliggende infrastructuur, zoals de implementatie van PHP 8.1. De huidige code wordt kritisch beoordeeld, waarbij indien nodig code en/of modules worden vernieuwd. Tegen de tijd dat december aanbreekt en Drupal 10 wordt gelanceerd, zullen de Drupal-projecten van de KB volledig voorbereid zijn. 

Vooruitkijkend is het team zich aan het klaar stomen voor de komende projecten, zowel in de laatste maand van dit jaar als het komende jaar. De ambitie is om net als dit jaar ook het volgende jaar 25 sprints succesvol uit te voeren!

Contactpersoon:

Erik Huijs / Informatie Analist
Erik Huijs

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op