Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

De meerwaarde van automatisch testen

Joyce
Joyce van den Berg
4 minuten
6 mei 2024
Automatisch testen

Hoe waarborg je de kwaliteit van jouw digitale product?

We weten allemaal hoe belangrijk testen is, toch? Maar laten we eerlijk zijn, het kan behoorlijk wat werk zijn en fouten liggen altijd op de loer. Eén van de meest effectieve methoden is door middel van automatische tests. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van automatisch testen voor website eigenaren en hoe dit proces bijdraagt aan de efficiëntie, betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit van hun digitale producten.

Efficiëntie en herhaalbaarheid

Automatische tests bieden een efficiënte en herhaalbare manier om de functionaliteit van een website te controleren. In tegenstelling tot handmatige tests kunnen automatische tests snel en herhaaldelijk worden uitgevoerd zonder menselijke tussenkomst. Dit vermindert niet alleen de tijd die nodig is voor het testen, maar garandeert ook consistente resultaten bij elke testrun.

Door het elimineren van menselijke fouten die vaak voorkomen bij handmatige tests, kunnen website eigenaren vertrouwen op nauwkeurige en betrouwbare testresultaten.

Schaalbaarheid en kostenbesparing

Een ander voordeel van automatische tests is hun schaalbaarheid. Of het nu gaat om het testen van kleine updates of volledige website-releases, automatische tests kunnen gemakkelijk worden opgeschaald om grote hoeveelheden code en functionaliteit te testen. Dit is met name waardevol voor website eigenaren die te maken hebben met complexe en omvangrijke softwareprojecten.

Hoewel het opzetten van automatische tests aanvankelijk wat inspanning kan vergen, leidt het op de lange termijn vaak tot aanzienlijke kostenbesparingen. Door het minimaliseren van de noodzaak voor uitgebreide handmatige tests en het verminderen van de kans op het ontdekken van bugs in latere stadia van ontwikkeling of na implementatie, kunnen website eigenaren hun ontwikkelingskosten verlagen en de algehele kwaliteit van hun digitale producten verbeteren.

Vroegtijdige foutdetectie en regressietesten

Een van de meest waardevolle aspecten van automatische tests is hun vermogen om vroegtijdig fouten op te sporen. Door automatische tests snel en continu uit te voeren tijdens de ontwikkelingsfase, kunnen website eigenaren eventuele bugs en problemen identificeren voordat ze zich ophopen en moeilijker en duurder worden om te repareren.

Daarnaast zijn automatische tests bijzonder nuttig voor regressietesten, waarbij bestaande functionaliteit wordt getest om ervoor te zorgen dat nieuwe code geen onbedoelde negatieve impact heeft op reeds werkende onderdelen van de website. Dit helpt website eigenaren om de stabiliteit en betrouwbaarheid van hun digitale producten te waarborgen, zelfs na het implementeren van nieuwe updates of functies.

Automatische test setups

Bij Finalist maken we gebruik van geavanceerde automatische testsetups om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de websites van onze klanten te waarborgen. Deze setups omvatten verschillende soorten tests, waaronder geautomatiseerde unit tests, performance tests, front-end tests en integratietestsuites.

Geautomatiseerde unit tests
Tijdens het ontwikkelproces van onze code worden automatische unit tests uitgevoerd door elke ontwikkelaar. Deze tests controleren afzonderlijke componenten of stukjes broncode om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren na eventuele aanpassingen.

Performance tests
Bij het opleveren van een nieuwe omgeving of het uitvoeren van een upgrade voeren we performance tests uit om te controleren of aan de vooraf bepaalde performance eisen wordt voldaan. Met behulp van tools zoals JMeter kunnen we de prestaties van de website nauwkeurig meten en eventuele prestatieproblemen identificeren en oplossen.

Front-end tests
Voor het testen van de front-end maken we gebruik van visuele regressietests die automatisch screenshots maken van de website voor en na het opleveren van nieuwe functionaliteit. Door deze screenshots te vergelijken, kunnen we snel eventuele afwijkingen of problemen identificeren, zowel op het gebied van styling als functionaliteit.

Integratietestsuite Liferay
Voor klanten die gebruikmaken van het Liferay-platform (vanaf 7.4), implementeren we een integratietestsuite die het hele systeem test, van het invoeren van content tot de uiteindelijke resultaten op de pagina. Deze automatische tests zijn bijzonder geschikt voor regressietesten en helpen om de algehele stabiliteit van de website te verbeteren.

Testtools voor Drupal
Voor het automatisch regressietesten van Drupal-sites maken we gebruik van verschillende testtools, waaronder Behat, BackstopJS, Cypress en Sitespeed. Deze tools stellen ons in staat om functionele tests uit te voeren, visuele afwijkingen te identificeren en de prestaties van de website te monitoren, allemaal automatisch en geïntegreerd in ons testproces.

Hoe kan dit jou helpen?

Automatisch testen biedt tal van voordelen, waaronder efficiëntie, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en kostenbesparing. Door het implementeren van geavanceerde automatische testsetups kunnen website eigenaren de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun digitale producten verbeteren en tegelijkertijd de ontwikkelingskosten verlagen. 

Bij Finalist streven we er voortdurend naar om de nieuwste technologieën en best practices op het gebied van automatisch testen te gebruiken om onze klanten te helpen hun online doelen te bereiken. Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en demonstratie van automatisch testen. 

Contactpersoon:

Joyce van den Berg / Customer succes manager
Joyce

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op