Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

De toekomst van digitale ervaringen: AI-integraties in Liferay DXP

Daniëlle Ardon
Daniëlle Ardon
4 minuten
14 maart 2024
robot adding content to cms

AI & digitale oplossingen

AI is hot in onze samenleving en niet zonder reden! Het is als de katalysator voor innovatie, waardoor onze wereld sneller, slimmer en efficiënter wordt. Denk aan Netflix die je favoriete shows voorspelt, of Spotify die je een perfecte afspeellijst aanbiedt op basis van je stemming. AI is overal en het is de motor achter de spannende nieuwe ontwikkelingen die onze manier van leven transformeren.

Dit betekent dat we ook meer mogen verwachten van onze digitale oplossingen. Onze digitale oplossing moet ons helpen en/of ontzorgen. Een gebruiksvriendelijk CMS is mooi, maar een CMS die ons ook helpt om automatisch gepersonaliseerde inhoud aan te bieden is nog mooier.

Liferay DXP, als toonaangevend digitaal ervaringsplatform, speelt hier gelukkig op in door steeds meer krachtige AI- & Machine Learning (ML)-integraties aan te bieden. Daarbij kijkt Liferay verder dan de trends, en implementeert men AI & ML op plekken waar het echt waarde biedt. Ik vertel je daarom graag meer over de verschillende soorten AI-integraties in Liferay DXP.

Gepersonaliseerde ervaringen

Door AI te integreren in Liferay DXP kunnen bedrijven de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Dankzij AI-aangedreven analyses begrijpen ze beter het gedrag, de voorkeuren en intenties van gebruikers. Dit stelt bedrijven in staat om gepersonaliseerde inhoud, aanbevelingen en functionaliteit te leveren die perfect aansluiten op de behoeften van elke individuele gebruiker. 

Een krachtige toepassing van AI in Liferay DXP is real-time personalisatie. Met AI-gedreven algoritmen past het platform inhoud en aanbevelingen in realtime aan op basis van de acties en voorkeuren van gebruikers, waardoor een sterke gepersonaliseerde ervaring wordt geboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tonen van aanbevelingen in een webshop op basis van het koopgedrag van de gebruiker.

Slimme automatisering

AI-integraties maken het mogelijk repetitieve taken te automatiseren, waardoor teams zich kunnen richten op taken met meer strategische waarde. De focus van deze AI-integraties is dus niet alleen gericht op het verbeteren van de ervaring voor eindgebruikers, maar ook voor het verbeteren van de ervaring voor het redactieteam. 

Liferay DXP biedt standaard koppelingen voor content creatie en het automatisch vertalen van content.  Deze koppelingen zijn volledig geïntegreerd met Liferay, zodat de functionaliteit te gebruiken is op dezelfde plek als waar content wordt gecreëerd. Zo is er een integratie met OpenAI ChatGPT voor het genereren van content. Als er een OpenAI API-sleutel is geconfigureerd, kan je met een paar klikken beginnen met het genereren van inhoud vanuit ChatGTP. Ook is er een standaard koppeling mogelijk met verschillende AI-ondersteunde vertalingservices, zoals Google translate of Microsoft translator.

Zelfs de klantenservice wordt ontzorgd door Liferay DXP via een standaard integratie met bekende chatbotproviders, zoals ZenDesk, LiveChat & Tidio. 

Semantisch zoeken

Slimme zoekfunctionaliteit

Een van de grootste problemen bij veel digitale oplossingen is dat gebruikers niet kunnen vinden wat ze zoeken. Gebruikers gebruiken niet altijd de juiste zoekwoorden en redactie probeert dit (tevergeefs) op te lossen met het toevoegen van synoniemen. 

Liferay biedt de mogelijkheid voor het gebruik van ML-modellen om "Semantisch zoeken" te implementeren. Semantisch zoeken is is een geavanceerde zoekmethode die niet alleen kijkt naar de exacte woorden die in een zoekopdracht worden gebruikt, maar ook naar de betekenis en context van die woorden. In plaats van alleen te kijken naar de exacte overeenkomst tussen zoektermen en inhoud, begrijpt semantisch zoeken de intentie achter de zoekopdracht en probeert het relevante resultaten te bieden op basis van de betekenis van de woorden en hun onderlinge verbanden. 

Dit stelt eindgebruikers de mogelijkheid om altijd te vinden wat ze zoeken, zelfs als de zoektermen die ze invullen niet overeenkomen met de inhoud.

Eigen integratiemogelijkheden

Liferay biedt een uitgebreide reeks standaard integraties aan, en met de frequente releasecyclus van Liferay DXP 7.4 komen er voortdurend nieuwe mogelijkheden bij. 

Naast de bestaande integraties is het ook mogelijk om volledig op maat gemaakte AI-integraties te ontwikkelen. Met Liferay DXP als krachtig integratieplatform, uitgerust met een uitgebreide headless API, zijn de mogelijkheden voor maatwerk en low-code oplossingen vrijwel eindeloos. Hierdoor is Liferay DXP bij uitstek geschikt om diverse AI-integraties te realiseren.

Toekomst van digitale ervaringen

Liferay DXP opent een wereld van mogelijkheden voor bedrijven die streven naar het leveren van uitzonderlijke digitale ervaringen aan hun gebruikers. Met krachtige AI-functionaliteiten kunnen bedrijven hun digitale strategieën sneller en beter realiseren en concurrentievoordeel behalen in een steeds veranderende digitale markt. 

Liferay DXP blijft vooroplopen in een wereld waarbij AI een integraal onderdeel wordt van de toekomst van digitale ervaringen.

Weten wat er nog meer mogelijk is met Liferay DXP?

Ben je na het lezen nieuwsgierig naar wat er nog meer met Liferay DXP mogelijk is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en demonstratie van dit veelzijdige en gebruiksvriendelijke platform. 

Contactpersoon:

Daniëlle Ardon / Liferay principal
Daniëlle Ardon

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op