Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Drupal 10 is een grote stap vooruit voor ontwikkelaars

default person
David Bekker
3 minuten
31 maart 2023
Drupal 10

Introductie

De nieuwste versie van het populaire open source CMS Drupal is ondertussen beschikbaar. Ik vertel je graag wat de belangrijkste veranderingen zijn in Drupal 10.

“ Voor mij als ontwikkelaar aan Drupal Core is Drupal 10 een grote stap vooruit”
Robin Kroon
David Bekker
Drupal core ontwikkelaar - Finalist

De belangrijkste veranderingen

 • Claro thema voor de administrator en Olivero als nieuwe standaard thema
  Een van de meest opvallende veranderingen in Drupal 10 is het nieuwe Claro thema voor het admin gedeelte, wat zorgt voor een moderne en strakke interface. Het nieuwe Olivero thema is ook opgenomen als standaard thema en geeft een frisse uitstraling aan Drupal websites.
 • CKEditor 5 ter vervanging van de verouderde versie 4
  Verder vervangt Drupal 10 de verouderde CKEditor 4 door de nieuwste versie 5, wat betere functionaliteit en compatibiliteit biedt. Enkele verouderde JavaScript-componenten zijn ook vervangen, waardoor de afhankelijkheid van oude jQuery-software is verwijderd.
 • De Starterkit is een mooie opstap
  Voor ontwikkelaars dient het Starterkit thema als nieuwe basis voor het maken van op maat gemaakte thema's.
 • Symfony 6 als basis voor Drupal 10 vervangt Symfony 4 in Drupal 9.
  Een andere significante verandering is de verschuiving naar Symfony 6 als fundament voor Drupal 10, wat Symfony 4 van Drupal 9 vervangt. Deze overstap was nodig omdat Symfony 4 op 1 november 2023 End-Of-Life bereikt.

Werken met de nieuwste software

Voor mij persoonlijk als ontwikkelaar aan Drupal core en als subsystem maintainer van de Database API van Drupal core is het uitbrengen van Drupal 10 een stap vooruit. Bij de vorige versie (Drupal 9) moesten we nog veel oudere software ondersteunen. Bijvoorbeeld Symfony 4 die uitgebracht is in 2017. Veel andere afhankelijkheden van Drupal 9 zijn ook ongeveer zo oud. Ook werkt Drupal 9 nog met PHP 7.3 (uit 2018). Als ontwikkelaar wil je graag werken met de nieuwste software, niet het ondersteunen van oude software. Met Drupal 10 gaat het Drupal project elke 2 jaar een nieuwe versie uitbrengen.

PHP Fibers levert nog betere performance

Als ontwikkelaar ben ik bezig om in Drupal core PHP Fibers te gaan gebruiken. Database queries kunnen daarmee parallel worden uitgevoerd. Een pagina met meerdere blokken kan dan sneller worden geladen doordat de blokken parallel worden geladen in plaats van sequentieel. PHP Fibers is nieuw in PHP 8.1 en is ook de minimum vereisede versie voor Drupal 10. Ik kijk daar echt naar uit!

Drupal 11 komt volgend jaar zomer

Vooruitkijkend zal Drupal elke twee jaar een nieuwe versie uitbrengen om in lijn te blijven met Symfony en andere afhankelijkheden. Drupal 11 zal naar verwachting worden uitgebracht in de zomer van 2024, en ik ben benieuwd naar de verbeteringen en functies die het met zich meebrengt.

Conclusie

Samenvattend brengt Drupal 10 een reeks interessante veranderingen en verbeteringen met zich mee, wat zorgt voor een moderner en efficiënter platform voor website-ontwikkeling. Zoals altijd wordt aanbevolen om eventuele belangrijke updates grondig te testen voordat deze op een productiesite worden geïmplementeerd.

Contactpersoon:

David Bekker / Drupal core ontwikkelaar
default person

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op