Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Een flexibele strategie voor studentenwerving

Marcelschuitevoerder
Marcel Schuitevoerder
2 minuten
3 april 2024
Leven lang leren

Flexibiliteit, personalisatie en innovatie

Onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met de uitdaging om hun digitale strategieën aan te passen aan de diversiteit van hun doelgroepen. Een van de meest urgente uitdagingen is het effectief werven van studenten waarbij zowel jongeren als volwassenen in aanmerking worden genomen, met daarbinnen een scala aan subdoelgroepen.

Deze taak vereist een allesomvattende benadering die flexibiliteit, personalisatie en innovatie combineert.

Wat is het probleem?

Onderwijsinstellingen hebben traditioneel een tweeledig aanbod gehad, gericht op jongeren enerzijds en volwassenen anderzijds. Deze tweedeling wordt steeds minder relevant in een tijdperk waarin het onderwijs meer geïntegreerd raakt. 

De uitdaging ligt nu in het creëren van een heldere doelgroepsegmentatie tussen jongeren en volwassenen, waarbij één opleiding met variaties wordt aangeboden die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen.

Begrijpen van behoeften

Studenten, zowel jongeren als volwassenen, hebben uiteenlopende behoeften bij het kiezen van een opleiding. Het begrijpen van deze behoeften vormt de basis voor effectieve benaderingen. Hier komen recent ook microcredentials om de hoek kijken.

Microcredentials bieden een innovatieve oplossing voor de groeiende behoefte aan een leven lang leren. Deze kleine modules van onderwijs kunnen als losse entiteiten worden aangeboden, waardoor professionals de mogelijkheid krijgen om hun vaardigheden op specifieke gebieden bij te werken. 

Een oplossingsrichting

Om deze uitdagingen aan te pakken en een effectieve digitale strategie voor studentenwerving te ontwikkelen, moeten onderwijsinstellingen de volgende benaderingen overwegen:

Flexibele benadering: presenteer opleidingen op een flexibele manier, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende niveaus van voorkennis en interesse bij potentiële studenten. Personaliseer de ervaring voor elke bezoeker door een variatie aan informatie aan te bieden, van algemeen tot specifiek.

Variaties van de inhoud: pas zowel de vormgeving als de inhoud van de variaties aan om effectief aan te sluiten bij diverse doelgroepen. Houd rekening met de visuele aantrekkingskracht voor jongere generaties en biedt tegelijkertijd functionele en feitelijke informatie voor volwassenen.

Intuïtieve navigatie: zorg voor een intuïtieve navigatie op de website, zodat alle doelgroepen moeiteloos door de opleidingspagina's kunnen bladeren en snel de gewenste informatie kunnen vinden.

Uitklapbare accordions voor meer overzicht & focus: maak gebruik van uitklapbare accordions om gedetailleerde, opleidingsspecifieke informatie gemakkelijk toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan een betere toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de website.

Conceptuele uitwerking opleiding
Een voorbeeld voor het mbo is conceptueel uitgewerkt ter verduidelijking.

Aanpassen aan de veranderende behoefte

Het digitaliseren van het onderwijs betekent continu kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften van een diverse studentenpopulatie. 

Door een flexibele benadering te hanteren kunnen onderwijsinstellingen hun studentenwervingsstrategieën verbeteren en tegelijkertijd inspelen op de groeiende vraag naar levenslang leren.

Weten of dit ook jou verder kan helpen?

Ben je na het lezen nieuwsgierig naar wat er mogelijk is voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Contactpersoon:

Marcel Schuitevoerder / Digitaal strateeg
Marcelschuitevoerder

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op