Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Is er leven na Universal Analytics?

Robin Kroon
Robin Kroon
2 minuten
14 april 2023
Universal analytics

Introductie

Met het einde van Universal Analytics op 1 juli 2023 moeten bedrijven op zoek naar een nieuw webanalyseplatform. Hoewel Google Analytics 4 een voor de hand liggende keuze lijkt, zijn er bezorgdheden over de privacybescherming van gebruikersgegevens en de naleving van wetgeving. Als alternatief kiezen steeds meer bedrijven voor Matomo Analytics. In deze blog zullen we de twee platforms vergelijken en beargumenteren waarom Matomo Analytics het beste alternatief is.

Vergelijking van de functionaliteit

Google Analytics 4 biedt veel dezelfde functies als Universal Analytics, waaronder gedetailleerde rapportage en gebruikersanalyse. Het platform richt zich echter meer op het samenvoegen van gegevens uit verschillende bronnen, zoals web- en app-activiteit, en gebruikt machine learning om trends en patronen te identificeren.

Matomo Analytics is een open source-platform dat vergelijkbare rapportage- en gebruikersanalysefuncties biedt als Google Analytics. Matomo richt zich echter meer op privacy en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om IP-adressen van bezoekers te anonimiseren. Ook kan het platform lokaal worden gehost (door Finalist), waardoor bedrijven volledige controle hebben over hun gegevens.

Privacy en naleving van wetgeving

Er zijn steeds meer zorgen over de privacy van gebruikersgegevens bij het gebruik van Google Analytics. Google gebruikt gegevens van gebruikers om gepersonaliseerde advertenties te leveren en kan deze informatie delen met derden. Dit is in strijd met de AVG-wetgeving in Europa en het heeft de aandacht getrokken van autoriteiten zoals de Autoriteit Persoonsgegevens.

Matomo Analytics richt zich op privacybescherming. Dit betekent dat bedrijven gegevens kunnen verzamelen zonder persoonlijk identificeerbare informatie op te slaan. Dit kan helpen om te voldoen aan de AVG- en andere privacywetten.

Kosten

Google Analytics 4 is gratis te gebruiken, maar er zijn extra functies beschikbaar voor gebruikers die betalen voor een premium-abonnement. Dit kan voor sommige bedrijven aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om te weten dat Google de gegevens van gebruikers kan gebruiken voor advertenties (remarketing).

Matomo Analytics biedt een gratis versie en een betaalde versie. De betaalde versie biedt extra functies, maar het is niet nodig om deze te gebruiken om gegevens te verzamelen. Bedrijven die Matomo Analytics gebruiken, hebben volledige controle over hun gegevens en kunnen deze gebruiken zonder zich zorgen te maken over advertenties.

Conclusie

Beide platforms bieden vergelijkbare functionaliteit, maar Matomo Analytics richt zich meer op privacybescherming en naleving van wetgeving. Bedrijven die zich zorgen maken over de privacy van hun gebruikersgegevens en de naleving van wetgeving, kunnen beter kiezen voor Matomo Analytics. Het platform biedt een gratis versie en de mogelijkheid om gegevens lokaal te hosten, waardoor bedrijven volledige controle hebben over hun gegevens.

Contactpersoon:

Robin Kroon / Customer succes manager
Robin Kroon

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op