Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Het belang van WCAG-naleving: toegankelijkheid als essentie van succes

Wiebe Bekker
Wiebe Bekker
5 minuten
1 juli 2024
Digitaal toegankelijk

Belang van WCAG-naleving

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zorgen ervoor dat het web toegankelijk is voor iedereen. Het naleven van deze richtlijnen is niet alleen wettelijk verplicht, maar biedt ook veel voordelen voor je website en doelgroep. 

Met de naderende wettelijke deadline (28 juni 2025) is dit het moment om de toegankelijkheid van je website voor alle gebruikers te verbeteren. Overheid websites zijn nu al verplicht om aan de richtlijnen te voldoen. 

Het goede nieuws is dat het naleven van deze richtlijnen direct meerwaarde oplevert voor je website. De Finalist experts helpen je graag om de best mogelijke online ervaring te bieden. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen.

Wat is WCAG?

De WCAG zijn richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C) die de toegankelijkheid van webinhoud verbeteren. De huidige versie, WCAG 2.2, geeft aanbevelingen om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met (tijdelijke) visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. 

WCAG is gebaseerd op vier kernprincipes:

  1. Waarneembaar: informatie en interfacecomponenten moeten zintuiglijk waarneembaar zijn. Bijvoorbeeld, tekstalternatieven voor afbeeldingen zijn essentieel voor visueel beperkte gebruikers.
  2. Bedienbaar: interfacecomponenten en navigatie moeten bedienbaar zijn. Alle functionaliteiten moeten toegankelijk zijn via een toetsenbord en gebruikers moeten voldoende tijd krijgen om inhoud te lezen en gebruiken.
  3. Begrijpelijk: informatie en interfacewerking moeten begrijpelijk zijn. De inhoud moet duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn en de interface moet voorspelbaar werken.
  4. Robuust: inhoud moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te worden geïnterpreteerd door verschillende technologieën, inclusief ondersteunende technologieën. Dit betekent compatibiliteit met verschillende browsers en hulpmiddelen.

Door je website toegankelijk te maken, vergroot je het bereik aanzienlijk. 

Wettelijke verplichting

In veel landen zijn overheidsinstanties en bedrijven wettelijk verplicht om te voldoen aan WCAG-richtlijnen. In de Europese Unie verplicht de Europese toegankelijkheidsakte dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties nu al toegankelijk zijn. 

Ook in Nederland is toegankelijkheid wettelijk verplicht door de implementatie van deze EU-wetgeving in de nationale regelgeving. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot juridische consequenties, boetes en reputatieschade. 

De belangrijkste reden om WCAG na te leven is echter de voordelen die het biedt aan je website. Lees snel verder om erachter te komen wat deze voordelen zijn.

De meerwaarde van WCAG voor jouw website

Verhoogd bereik en gebruiksvriendelijkheid
Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen een beperking. In Nederland gaat het om ongeveer 20% van de bezoekers! Door hun behoeften mee te nemen, bereik je een breder publiek. Dit kan leiden tot meer bezoekers, hogere betrokkenheid en meer conversies.

Verbeterde zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Veel WCAG-principes overlappen met SEO-best practices. Het gebruik van alt-teksten voor afbeeldingen helpt niet alleen visueel beperkte gebruikers, maar maakt je afbeeldingen ook beter vindbaar door zoekmachines. Duidelijke koppen en goed gestructureerde tekst verbeteren de SEO en sluiten aan bij WCAG-richtlijnen.

Hogere klanttevredenheid
Een toegankelijke website biedt een betere gebruikerservaring voor iedereen. Heldere en eenvoudige navigatie, goed leesbare teksten en intuïtieve interface-elementen verbeteren de algehele gebruiksvriendelijkheid. Dit leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Versterkte merkreputatie
Toegankelijkheid op je website toont aan dat je bedrijf zich inzet voor inclusiviteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit kan je merkreputatie versterken en een positieve indruk achterlaten bij je doelgroep. Het laat zien dat je bewust bent van de diverse behoeften van je klanten en bereid bent om aan die behoeften te voldoen.

Betere prestatie en snelheid
Veel toegankelijkheidsrichtlijnen overlappen met best practices voor websiteprestaties. Het minimaliseren van onnodige scripts, optimaliseren van afbeeldingen en zorgen voor schone code dragen bij aan een snellere website. Dit is gunstig voor alle bezoekers die een snelle en efficiënte gebruikerservaring verwachten.

Toegankelijkheid als concurrentievoordeel
Het implementeren van WCAG-richtlijnen kan je bedrijf een concurrentievoordeel opleveren. Veel bedrijven hebben de toegankelijkheidsnormen nog niet volledig omarmd, waardoor je je kunt onderscheiden met een toegankelijke en inclusieve online aanwezigheid. Dit kan een beslissende factor zijn voor klanten die waarde hechten aan toegankelijkheid en inclusiviteit.

Accessibility

WCAG implementeren: waar te beginnen?

Stap 1: Audit van de huidige website
Gebruik automatische tools zoals WAVE of Axe, of laat onze experts een handmatige evaluatie uitvoeren. Vervolgens kunnen we met een grondige audit van je huidige website bepalen welke aspecten niet voldoen aan de WCAG-richtlijnen. 

Stap 2: Prioriteiten stellen
Niet alle WCAG-richtlijnen kunnen misschien meteen worden geïmplementeerd. Stel prioriteiten op basis van de impact op de gebruikerservaring en de wettelijke vereisten. Begin met de meest kritieke problemen.

Stap 3: Plan en ontwikkel
Maak een gedetailleerd plan voor de implementatie van de veranderingen. Dit omvat het ontwerpen van nieuwe elementen, herschrijven van content en aanpassen van de back-end van je website. Als je het plan samen met Finalist maakt, hoef je niet meer te zorgen dat de ontwikkelaars en ontwerpers bekend zijn met de WCAG-richtlijnen. Dit scheelt veel tijd!

Stap 4: Testen en valideren
Na implementatie is het cruciaal om je website te testen op WCAG-naleving. Gebruik zowel geautomatiseerde tools als handmatige testen door mensen met verschillende beperkingen. Valideer je website regelmatig om ervoor te zorgen dat toekomstige updates de toegankelijkheid niet negatief beïnvloeden. Ook dit kun je natuurlijk aan Finalist uitbesteden.

Stap 5: Opleiding en bewustwording
Finalist zorgt ervoor dat haar ontwikkelaars en ontwerpers altijd de nieuwste informatie over toegankelijkheid hebben. Maar ook contentbeheerders en marketeers moeten deze kennis hebben. Bewustwording en opleiding zijn essentieel om je website toegankelijk te houden.

Toekomstige trends in toegankelijkheid

De kennis over toegankelijkheid, en daarmee de richtlijnen en tooling, blijft evolueren. Enkele trends om in de gaten te houden zijn:

Artificial Intelligence en toegankelijkheid
AI en machine learning kunnen toegankelijkheid verbeteren. Van automatische beeldbeschrijvingen tot spraakherkenningstechnologieën, AI kan websites toegankelijker maken.

Mobiele toegankelijkheid
Met de toename van mobiel internetgebruik is het belangrijk om mobiele versies van websites toegankelijk te maken. Dit betekent een responsief ontwerp en gebruiksvriendelijke mobiele navigatie.

Virtual en Augmented Reality
Naarmate VR en AR populairder worden, is het belangrijk om na te denken over de toegankelijkheid van deze ervaringen. Richtlijnen en best practices voor toegankelijkheid in virtuele omgevingen helpen hierbij.

Toegankelijkheid als essentie van succes

Toegankelijkheid is meer dan een wettelijke verplichting; het is een kans om je website en merk te versterken. Door te voldoen aan WCAG-richtlijnen, kun je een inclusieve ervaring bieden voor alle gebruikers, je bereik vergroten, je SEO verbeteren, klanttevredenheid verhogen en je merkreputatie versterken.

De Finalist experts helpen je graag om de best mogelijke online ervaring te bieden. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen.

Contactpersoon:

Wiebe Bekker / Drupal Developer & WCAG specialist
Wiebe Bekker

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op