Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Schrijven en gebruiken van goede user stories

Nick Sanders
Nick Sanders
5 minuten
21 mei 2024
Post-its board

Een brug tussen gebruikers en ontwikkelaars

Bij Finalist staat de mens centraal, mede daarom kiezen we voor agile softwareontwikkeling. User stories spelen hierin een belangrijke rol: ze vertalen de behoeften en wensen van gebruikers naar werkbare taken voor onze ontwikkelteams

Deze verhalen vormen een brug tussen gebruikers en ontwikkelaars, met als doel waarde toe te voegen door specifieke problemen op te lossen. 

In deze blog leg ik uit wat user stories zijn, waarom ze belangrijk zijn en deel ik praktische tips voor het schrijven en gebruiken ervan.

Wat zijn user stories?

User stories zijn korte beschrijvingen die de behoeften en wensen van gebruikers centraal stellen, in plaats van enkel de functionaliteiten van een product. 

Ze beschrijven kleine, functionele onderdelen die elk afzonderlijk waarde toevoegen. Dit maakt het mogelijk om iteratief te ontwikkelen en altijd te focussen op de meest waardevolle zaken. 

User story

Waarom user stories?

Bij Finalist gebruiken wij user stories vanwege de verschillende voordelen die ze bieden. 

Het zorgt voor een focus op de gebruiker. User stories dwingen je om na te denken vanuit het perspectief van de gebruiker, wat helpt om functies te ontwikkelen die daadwerkelijk waarde toevoegen.

Door user stories in kleine, beheersbare stukken op te delen, wordt het makkelijker om iteratief te ontwikkelen door frequent te leveren en feedback te integreren.

Kleinere taken zijn eenvoudiger en nauwkeuriger in te schatten, wat de voorspelbaarheid van projecten vergroot.

User stories bevorderen samenwerking tussen verschillende teamleden en de klant, wat leidt tot betere resultaten.

Ze bieden ruimte voor creatieve oplossingen doordat ze niet alles tot in detail voorschrijven. 

Door een backlog met duidelijke user stories te onderhouden, blijft het project overzichtelijk en transparant voor alle betrokkenen.

Hoe schrijf je goede user stories?

Het schrijven van goede user stories is een kunst op zich. Mijn ervaring en tips wil ik graag met je delen zodat ook jij duidelijke en effectieve user stories kan schrijven.

Zorg voor visie
Een sterke productvisie is essentieel. Alle user stories moeten bijdragen aan deze doelstelling. De visie komt meestal van de Product Owner en helpt tijdens de backlog-refinement om te controleren of een functionaliteit daadwerkelijk bijdraagt aan de doelstelling. 

Een voorbeeld van een productvisie kan zijn:
"Voor iedereen binnen een organisatie die efficiënt informatie, documenten en teamgenoten wil kunnen vinden, is Dailey een digitale werkomgeving waar je prettig en gestructureerd kunt (samen)werken op basis van een gepersonaliseerd en overzichtelijk dashboard."

Behoud het overzicht
Een korte, duidelijke titel houdt de backlog overzichtelijk. Combineer deze met labels en epics om de context snel duidelijk te maken. 

Opbouw van de 'story'
Een bekend uitgangspunt is de wie - wat - waar methode, zoals:
"Als oriënterende student wil ik kunnen zoeken door de hele website zodat ik relevante informatie eenvoudig kan vinden."

Onder de oplossingsrichting schets je kort hoe je de functionaliteit gaat realiseren. Dit kan een eenvoudige schets of een technische aanpak in enkele zinnen zijn. Dit helpt om te bepalen of er voldoende kennis is om de story in de sprint op te nemen.

Acceptatiecriteria bieden een gedetailleerde checklist van wat er nodig is om een user story te voltooien. Dit maakt de user story bondig en overzichtelijk, terwijl het ook duidelijk maakt wat er verwacht wordt. Bijvoorbeeld:

  • De zoekfunctie moet resultaten binnen 2 seconden tonen.
  • De filteroptie moet op verschillende categorieën toepasbaar zijn.

Testscenario's beschrijven kort hoe de functionaliteit getest moet worden. Dit is nuttig voor zowel de tester als de Product Owner om te controleren of de functionaliteit correct is geïmplementeerd.

Definition of Ready (DoR) en Definition of Done (DoD)

De DoR bepaalt welke criteria een user story moet voldoen voordat deze in een sprint kan worden opgenomen, zoals:

  • Alle vereiste documentatie moet beschikbaar zijn.
  • De story moet begrijpelijk zijn voor het hele team.

De DoD beschrijft de kwaliteitscriteria waaraan de oplevering moet voldoen, bijvoorbeeld:

  • Alle unit tests zijn geslaagd.
  • De code is gereviewd en goedgekeurd.
Valkuilen

Pas op!

Hoewel user stories eenvoudig lijken, zijn er enkele veelvoorkomende valkuilen:

Je vergeet de gebruiker. Beschrijf de gebruiker specifiek met bijvoeglijke naamwoorden. Dit helpt om de toegevoegde waarde voor deze specifieke gebruiker te bepalen.

  • Niet zo: "Als gebruiker wil ik kunnen zoeken door de hele website."
  • Maar zo: "Als oriënterende student wil ik kunnen zoeken door de hele website zodat ik relevante informatie eenvoudig kan vinden."

Je vergeet waarom de gebruiker het nodig heeft. Beschrijf dus duidelijk waarom de specifieke gebruiker deze functie nodig heeft.

  • Niet zo: "Als student wil ik een filter om de zoekresultaten te filteren."
  • Maar zo: "Om tijd te besparen, wil ik als student snel de voor mij relevante informatie kunnen vinden."

Je bent de visie vergeten: De productvisie helpt bij het prioriteren en controleren of je aan de juiste dingen werkt. Zorg ervoor dat de visie duidelijk is en bij iedereen 'leeft'.

Hoe werk je met user stories?

Agile werken plaatst de mens centraal en neemt afscheid van het vooraf uitgebreid uitdenken van specificaties. Dit doen we nu samen met de klant. De Product Owner is verantwoordelijk voor de user stories in de backlog, terwijl de developers verantwoordelijk zijn voor de user stories in de sprint.

Een user story is geen contract. Het is belangrijk om met elkaar en de Product Owner te praten om de details te bespreken. Tijdens de sprintplanning worden de details besproken, en dit is de kans voor het team om technisch en creatief te zijn.

User Stories schrijven

De samenvatting

User stories zijn een krachtig hulpmiddel in agile ontwikkeling. Dat wil zeggen, als ze goed geschreven zijn en goed gebruikt worden. 

Ze helpen teams om zich te focussen op de gebruiker, iteratief te werken, en beter samen te werken. Door duidelijke titels, acceptatiecriteria, en testscenario's te definiëren, en door de valkuilen te vermijden, kun je effectieve user stories schrijven die de ontwikkeling soepeler en voorspelbaarder maken. Vergeet niet om altijd terug te grijpen naar de productvisie om te controleren of je aan de juiste dingen werkt.

Hoe kan dit jou helpen?

Bij Finalist geloven we dat goed geschreven user stories de sleutel zijn tot succesvolle projecten. We hopen dat deze tips je gaan helpen om betere user stories te schrijven en te gebruiken, zodat ook jouw projecten soepel verlopen en je gebruikers tevreden zijn.

Bij Finalist streven we er voortdurend naar om de nieuwste technologieën en best practices te gebruiken om onze klanten te helpen hun online doelen te bereiken. Ben je na het lezen nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Contactpersoon:

Nick Sanders / Functional Analyst
Nick Sanders

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op