Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Een succesverhaal van effectieve samenwerking

Design Contentmanagement Beheer & continuïteit
Header HS Leiden website

28 mei 2024

Op 28 mei 2024 werd de vernieuwde website van Hogeschool Leiden officieel gelanceerd, een project dat voor Hogechool Leiden bijna twee jaar in beslag nam. 

Dit project werd gerealiseerd door Finalist, in samenwerking met verschillende andere partners zoals Ontwerpwerk, Valsplat, Computest en Swink. En natuurlijk met medewerkers van Hogeschool Leiden

Deze case study beschrijft globaal het proces van de ontwikkeling van de nieuwe website, de uitdagingen die werden overwonnen, de innovatieve oplossingen die werden toegepast, en het uiteindelijke resultaat.

Achtergrond en doelstellingen

De oude website van Hogeschool Leiden voldeed niet meer aan de eisen voor gebruikerservaring, toegankelijkheid en duurzaamheid. Het was duidelijk dat er een nieuwe website nodig was, met verschillende doelstellingen:

  • Gebruikersgericht ontwerp: De website moest een bezoekergerichte structuur krijgen, met een duidelijke indeling voor verschillende doelgroepen zoals toekomstige studenten, huidige studenten, medewerkers en externe partners.
  • Nieuwe huisstijl: De website moest de nieuwe huisstijl en corporate story van Hogeschool Leiden weerspiegelen.
  • Toegankelijkheid: De website moest toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking.
  • Mobile first: De website moest geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten.

Finalist streefde ernaar om duurzaamheid te bevorderen: de nieuwe website moest milieuvriendelijk zijn en een lage ecologische voetafdruk hebben.

Projectproces en samenwerking

Het project begon met een Europese aanbesteding die bijna een half jaar duurde. 

Finalist werd gekozen als technische partner voor de ontwikkeling van de website. Regelmatig overleg met de andere partners zorgde ervoor dat alles goed op elkaar aansloot en de website optimaal zou functioneren.

Concept en structuur
De eerste stappen waren het opstellen van wireframes, user stories en een duidelijke menustructuur. De visie voor de website werd in de zomer van 2023 vastgesteld.

Ontwerp
Het ontwerptraject stond onder leiding van Petra Compeer en bureau Ontwerpwerk. Samen met de stakeholders van de hogeschool werd de nieuwe huisstijl en het design ontwikkeld. Dit resulteerde in een visueel aantrekkelijk en functioneel ontwerp dat de waarden en visie van Hogeschool Leiden weerspiegelt.

Ontwikkeling en technische realisatie
Finalist ontwikkelde de website volgens de agile methode, met 8 scrum sprints. Het ontwikkelteam werkte nauw samen met alle betrokkenen om de verschillende functionaliteiten te implementeren.
 
Tijdens het ontwikkelproces hebben we verschillende technische tests uitgevoerd om de kwaliteit van de website te waarborgen. We hebben onder andere een performance-test uitgevoerd, een UX-onderzoek door Valsplat laten uitvoeren, een accessibility scan door Swink en een PEN-test door Computest. Daarnaast heeft Finalist tussendoor meerdere automatische tests uitgevoerd.

Contentmanagement en redactie
Een team van redacteuren en ‘migrateuren’ werkte nauw samen met de faculteiten en diensten om de inhoud van de oude website naar de nieuwe over te brengen. Dit proces omvatte het herschrijven, herstructureren en aanvullen van de content om te passen bij de nieuwe stijl en structuur van de website. 

In totaal ging het om meer dan 3.100 pagina's in 7 vaste formats, waarbij het Drupal CMS het team effectief ondersteunde tijdens de contentmigratie. Om hett proces soepel te laten verlopen, heeft Finalist enkele redactietrainingen aan het team gegeven en een 'train de trainer'-training verzorgd.

Beeldmateriaal en video's
Om de nieuwe huisstijl tot leven te brengen, huurden Hogeschool Leiden vier fotografen in om nieuw beeldmateriaal te schieten. Daarnaast produceerden zij vier doelgroepgerichte video's om de diverse doelgroepen effectief aan te spreken.

Search Engine Optimization (SEO)
Bij Finalist hebben we een bewezen aanpak ontwikkeld voor het uitvoeren van een succesvol SEO migratie traject. Voor het uitvoeren van de SEO migratie voor Hogeschool Leiden was een strategische en grondige aanpak nodig om ervoor te zorgen dat de nieuwe website optimaal presteert in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. 

Verbeterde website

Belangrijkste verbeteringen

De nieuwe website heeft een gebruiksvriendelijke navigatiestructuur, waardoor je snel en eenvoudig de relevante informatie kunt vinden. De nieuwe huisstijl en het design geven de website een moderne en frisse uitstraling.

De website is ontworpen met toegankelijkheid in gedachten, zodat alle bezoekers, inclusief mensen met een beperking, een optimale ervaring hebben. Daarnaast biedt de website een uitstekende gebruikerservaring op mobiele apparaten. De toegevoegde micro-animaties maken de navigatie prettig en duidelijk.

Door het uitvoeren van een grondige SEO-audit en het identificeren van zwakke punten op de oude website, hebben wij de rankings in de zoekmachines weten te verbeteren. Door technische verbeteringen door te voeren, zoals het optimaliseren van de URL-structuur, het verbeteren van de websitestructuur en het implementeren van canonical-tags en 301-redirects, zijn wij ervan overtuigd dat dit gaat leiden tot (veel) hogere posities in de zoekresultaten.

De nieuwe website is veel duurzamer dan de oude, met een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot per pagina: van 1,65g CO2 naar slechts 0,23g CO2. Bovendien heeft Finalist na de lancering van de website 20 bomen gedoneerd aan Hogeschool Leiden, waardoor de website volledig CO2-neutraal is geworden. Duurzaamheid staat centraal, en we omarmen deze beweging volledig. Lees er hier meer over.

Hoewel de website nu live is, blijft het project in beweging. Er wordt voortdurend gewerkt aan contentoptimalisatie en technische doorontwikkeling op basis van data en bezoekersgedrag. Dit zorgt ervoor dat de website relevant en up-to-date blijft met de behoeften van de gebruikers.

Officiële lancering

Op 28 mei 2024 werd de nieuwe website officieel gelanceerd, een maand eerder dan gepland en binnen het gestelde budget. De feedback was overweldigend positief, met opmerkingen zoals "een website waar je je thuis voelt," wat de gebruiksvriendelijkheid en de aantrekkelijke uitstraling van de website benadrukt.

De lancering van de nieuwe website van Hogeschool Leiden is een succesverhaal van effectieve samenwerking, innovatie en toewijding aan kwaliteit. Door de bezoeker centraal te stellen en te werken met een gebruiksvriendelijke, toegankelijke en duurzame aanpak, is een online platform gecreëerd dat niet alleen aan de huidige eisen voldoet, maar ook toekomstbestendig is.

Dit project dient als een voorbeeld voor andere instellingen die streven naar een verbeterde online aanwezigheid en gebruikerservaring.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Contactpersoon:

Joyce van den Berg / Customer succes manager
Joyce

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op