Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Snel, toegankelijk en veilig voor alle Nederlanders

Strategie Contentmanagement Online marketing Beheer & continuïteit
Koninklijke Bibliotheek

Openheid, verbinding, innovatie en betrouwbaarheid

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, speelt al eeuwenlang een cruciale rol als bron van inspiratie en ontwikkeling. Haar evolutie sinds de oprichting in 1798 heeft geleid tot een veelzijdige organisatie die de collectie van de Koninklijke Bibliotheek zichtbaar, bruikbaar en duurzaam maakt voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst. 

Met een focus op het geschreven woord, met name Nederlandse publicaties, streeft de KB ernaar om iedereen in staat te stellen te lezen, te leren en onderzoek te doen, wat bijdraagt aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. De gedeelde kernwaarden van de KB zijn openheid, verbinding, innovatie en betrouwbaarheid.

Nieuwe website KB.nl

Nieuwe website
Het project had tot doel een nieuwe website voor KB.nl te ontwikkelen, die toegankelijk (WCAG-compatibel), AVG-compatibel en veilig zou zijn, met een modern mobile-first ontwerp en user experience (UX). Daarnaast moest de website een gebruiksvriendelijke structuur bieden voor alle inhoud van de KB. Dit alles op het Drupal platform van de KB.

Integratie en implementatie
Het project omvatte ook het integreren van wetenschappelijke bronnen, het implementeren van een Zendesk-integratie voor efficiënt klantenservicebeheer, en het faciliteren van diverse doelgroepen met gepersonaliseerde ingangen.

kb.nl

Een gebruikersgericht werkproces

De KB gebruikt Drupal als overkoepelend platform voor een groot aantal websites. Om het overkoepelende doel van het platform te verwezenlijken en het gebruik van aangepaste modules mogelijk te maken, werd een breed scala aan modules centraal beheerd. Hierdoor werden snelheid, compliance en kwaliteit gewaarborgd voor alle 12 installaties op het platform. 

De nieuwe website werd vanaf de basis opnieuw ontwikkeld, met speciale aandacht voor digitale toegankelijkheid en GDPR-conformiteit (AVG). Via multidisciplinaire samenwerking is een integratie met de JSRU-database gerealiseerd door Finalist om de rijke bron van wetenschappelijke informatie te ontsluiten. 

Samen met Total design werd het mogelijk om in de implementatie direct de nieuwe digitale huisstijl op te nemen, geoptimaliseerd voor online gebruik, met een gebruikersgericht werkproces voor ontwikkeling, inhoud en ontwerp.


Geslaagd!

Het project slaagde in het creëren van een nieuwe KB.nl-website die voldoet aan de gestelde doelen en vereisten. Door gebruik te maken van het Drupal platform en aangepaste modules, biedt de website een uniforme ervaring voor verschillende implementaties. 

De nieuwe website is toegankelijk en GDPR-compatibel, maakt wetenschappelijke bronnen toegankelijk, en zorgt voor efficiënte klantenservice. Met een modern design en gebruikersvriendelijke structuur vervult KB.nl effectief de behoeften van diverse doelgroepen. Het project demonstreert KB's toewijding aan een slimmer en toegankelijker Nederland.

Interessant? 
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Contactpersoon:

Erik Huijs / Informatie Analist
Erik Huijs

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op