Data-ontsluiting met Open Onderwijs API en single sign-on

16-02-2015

Dit artikel is gepubliceerd op SURF
In 2012 begon Zuyd Hogeschool met de ontwikkeling van een nieuw intranet. “Ons systeem was verouderd en voldeed niet meer aan de behoeften”, vertelt Robin Janssen, productowner intranet bij Zuyd Hogeschool. “Zo werd het steeds lastiger om nieuwe onderwijsapplicaties te koppelen aan de bestaande bronsystemen. Bovendien moest op elke applicatie apart worden ingelogd, een groot ongemak.”

Open Onderwijs API nieuwe standaard

Het nieuwe intranet moest dan ook gebruikersvriendelijk én toekomstbestendig zijn. Dat betekende dat naast de interface ook de onderliggende bronsystemen aangepakt moesten worden. Zuyd Hogeschool besloot de architectuur in te richten op basis van de Open Onderwijs API (applications programming interface). Deze API is ontwikkeld door SURFnet in samenwerking met diverse hogeronderwijsinstellingen en moet de nieuwe standaard worden op het gebied van data-ontsluiting.

API vertaalt informatie uit bron naar applicatie

“De API vertaalt informatie uit bronsystemen naar onderwijsapplicaties”, legt Johannes Maas uit. Hij is directeur innovatie bij Finalist en betrokken bij de implementatie van de API bij Zuyd Hogeschool. “Denk aan een nieuwe applicatie waarmee je het actuele lesrooster kunt bekijken op je mobiele telefoon. Of waarmee je vanuit de trein al je werkplek voor die dag kunt veiligstellen.De basisinformatie komt uit bronsystemen, maar de weergave en functionaliteit zijn nieuw. Door de bestaande bronsystemen te ontsluiten via de API kan een heel scala aan applicaties worden ontwikkeld. En dat zonder de bronsystemen zelf aan te hoeven passen.”

Eén keer inloggen via single sign-on

Om het meervoudige inloggen te ondervangen, koos Zuyd Hogeschool voor single sign-on van SURFconext. “De wens is dat gebruikers via hun instellingsaccount met single sign-on toegang krijgen tot het intranet en de daaraan gekoppelde diensten. Dat ze nog maar één keer hoeven in te loggen”, licht Janssen toe. Momenteel is de implementatie van SURFconext in volle gang.