Onderwijs multisite

De multisite: beheer op 1 centrale plek meerdere websites


Een multisite is een verzameling van meerdere websites die op 1 plek beheerd worden. Deze sites maken gebruik van 1 database. Heeft u meerdere websites die u moet onderhouden voor uw organisatie? Dan kan een multisite veel voordelen bieden.

Een multisite is een netwerk van meerdere websites. Deze websites maken gebruik van 1 centrale database en 1 hostingplatform. Op één centrale plek staat de basis voor alle onderliggende websites: de database, functionaliteiten en design. Vaak wordt de corporate website als basis gebruikt.

Op de onderliggende websites kan de centrale database gebruikt worden, de functionaliteiten worden overgenomen en de basis voor het design wordt gebruikt. Hierdoor ontstaat een schaalbaar geheel, waarbij het toevoegen van een nieuwe website eenvoudig is.

De voordelen van een multi-website


Een multiwebsite heeft meerdere voordelen ten opzichte van ‘losse’ websites.
De voordelen op een rij:

 • Een multisite is schaalbaar
 • Kostenefficiënt
 • Eenvoudig in beheer
 • Informatie kan makkelijk gedeeld worden over de verschillende sites

Doordat de multisite de basis van de website al bevat (functionaliteit, database, design), is deze eenvoudig schaalbaar. Een nieuwe website binnen het multisite netwerk bestaat uit een kopie van de basis waarmee met enkele aanpassingen een nieuwe website ontstaat. Op deze manier heeft u voor geringe kosten een nieuwe website online staan.

De verschillende multisites kunt u centraal beheren. Zo is het voor u eenvoudiger meerdere websites te beheren en bespaart het u veel tijd.

Een laatste belangrijk voordeel is de centrale database. Zo heeft u voor iedere website al de beschikking over data. Bijvoorbeeld alle informatie over verschillende opleidingen of nieuwsartikelen.

Twijfelt u of een multisite voor u de beste keuze is? Neem contact met ons op voor advies.

Een multisite CMS voor het onderwijs


Een multisite heeft voor veel onderwijsinstellingen voordelen. Enkele voordelen van een multisite voor het onderwijs:

 • Door een centraal CMS kunnen meerdere beheerders kunnen eenvoudig meerdere sites beheren
 • Met een geavanceerd rollen en rechten systeem bepaalt u zelf wie wat kan doen
 • Informatie uit de centrale database is voor alle sites aanwezig, zoals opleidingsinformatie of informatie over evenementen (zoals open dagen).
 • Functionaliteiten zijn voor alle sites aanwezig
 • Alle websites worden centraal gehost, dit maakt het overzichtelijk

Veel onderwijsinstellingen kiezen voor een multisite vanwege de schaalbaarheid. Zo wordt een multisite vaak gebruikt voor verschillende faculteiten, studierichtingen, scholen of doelgroepen. Iedere faculteit, instituut of instelling heeft zo een eenvoudig een eigen website die een eigen identiteit weergeeft. Plus profiteren zij van de data en functionaliteiten van het multisite netwerk. Huisstijlelementen en sitestructuren zijn direct ter beschikking. 

Vindbaarheid en duidelijke conversiedoelen staan voorop bij Finalist. Niet alleen mededelingen verstrekken, maar ook conversaties creëren! De onderwijs multisite van Finalist regelt relevante interactie met een veelvoud aan belangengroepen.

Multi-websites voor verschillende onderwijsorganisaties


Door de brede toepasbaarheid van het multisite framework is deze geschikt voor allerlei verschillende onderwijsorganisaties.

Het multisite framework van Finalist is bij uitstek geschikt voor:

 • MBO onderwijsinstellingen
 • HBO onderwijsinstellingen
 • Universiteiten
 • Groepen basisscholen en scholengemeenschappen

Daarnaast is het framework ook inzetbaar voor andere vormen van educatie; zoals Aanbieders van cursussen, e-learnings, cursussen etc.

Wanneer is een multisite minder geschikt?


Als u maar 1 website nodig heeft en verwacht hierin niet op te hoeven schalen in de toekomst. Of als u echt aparte websites wilt. Bijvoorbeeld als alle websites hele andere functionaliteiten nodig hebben, compleet verschillend moeten zijn in design of als er specifieke voorwaarden zijn voor verschillende hosting partijen.

Twijfelt u of u een multisite bij u past of dat een corporate onderwijs website beter bij u past? Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag voor het maken van de keuze die bij uw organisatie past.

Een onderwijs multisite van Finalist
 

 • 30 jaar ervaring in development voor het onderwijs
  Finalist werkt al sinds 1990 voor onderwijsinstellingen en heeft een portfolio van meer dan 50 opdrachtgevers binnen het onderwijs. Het onderwijs multisite raamwerk van Finalist heeft zich voor meerdere onderwijsinstellingen inmiddels bewezen.
 • Een onderwijs multisite in 20 dagen
  Finalist heeft alle expertise in huis om snel te kunnen schakelen. Bovendien heeft Finalist al vele multisites gerealiseerd, waardoor we heel snel een multisite netwerk voor u op kunnen zetten. Een nieuwe multisite realiseren we al binnen 20 dagen.
   
 • Drupal als solide basis
  Finalist levert multisites met Drupal. Voordelen van Drupal zijn dat het een veilig en schaalbare omgeving biedt die maatwerk eenvoudig integreerbaar maakt. Drupal is daarmee bijzonder geschikt voor multisites.
   
 • Een complete optimalisatie van uw multisite domein
  Finalist werkt met 130 specialisten op het gebied van IT. Onze specialisten zorgen ervoor dat uw multisites een uniek design hebben, de websites gebruiksvriendelijk zijn én deze goed gevonden gaan worden.
   
 • Lage ontwikkelkosten
  De kosten voor een multisite kunnen we laag houden doordat Finalist een multisite raamwerk klaar heeft staan waarmee we uw multisite snel kunnen maken. Dat scheelt u in de kosten. Bovendien is het eenvoudig nieuwe websites toe te voegen. De prijs voor een nieuwe multisite is een fractie van de prijs voor een geheel losstaande website.

Onderwijswebsite referenties

 • OpenUniversiteitHeerlen

  Corporate website voor Open Universiteit Heerlen

  De website van de OU voldeed niet meer aan de eisen die de OU stelt aan haar corporate site. Dit betrof zowel de informatiestructuur, het design als de achterliggende techniek van de website. De website moet de positionering van de OU versterken en aansluiten bij de behoefte van de toekomstige student. 
 • Scalda

  Corporate onderwijs website en subsites voor Scalda (MBO)

  Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneducatie. Vanuit elf kleinschalige, vakgerichte colleges en vanuit CIOS Goes-Breda, MBO Dans Goes-Breda en Martitiem en Logistiek College De Ruyter verzorgen zij onderwijs voor verschillende sectoren.
 • Universiteit Maastricht

  Corporate onderwijs website voor Universiteit Maastricht

  De website van de UM was aan vernieuwing toe. Studenten, medewerkers en externen gaven aan dat ze de informatie die ze zochten niet konden vinden vanwege de ondoorzichtige menu-indeling en de niet-adequaat-werkende zoekmachine.
 • Universiteit Utrecht

  Bachelorwebsite met studiekiezer voor Universiteit Utrecht

  Op 1 oktober 2013 heeft Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur, de nieuwe UU-website voor bachelorstudiekiezers gelanceerd. Deze site helpt studiekiezers bij het maken van hun studiekeuze en moet net als matching bijdragen aan het verlagen van uitval in het eerste jaar.

ook een onderwijs multisite?

Kom in contact hoe we invulling kunnen geven aan jouw onderwijs multisite. Bel ons op 088 217 0800 of vul je gegevens in zodat collega Selcuk Demirci of Ewout Lap binnen een halve dag met jou contact opneemt. 

Wij willen je wijzen op ons Privacy Reglement. Meer weten? Het Privacy Reglement van Finalist vind je hier.