Corporate website voor Amsterdam Museum

Opdrachtgever: Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is het stadsmuseum van Amsterdam, een ontmoetingsplek van en voor Amsterdammers, en hét museum voor Nederlanders die de hoofdstad beter wil leren kennen. Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam: over toen, nu en straks.

Vraag

De vraag die vanuit Amsterdam Museum aan Finalist gesteld is, is: "Kunnen jullie amsterdammuseum.nl in Drupal 7 opleveren in de restyling die is gedaan door bureau Overhaus?". Amsterdam Museum heeft voor zichzelf wat doelstellingen opgesteld waar de nieuwe website aan moet voldoen. De nieuwe website is een corporate website die gebruikersvriendelijker is voor de bezoeker, qua contentbeheer gemakkelijker is voor de diverse collega's die met de website werken en het moet een verbetering zijn van de vindbaarheid van de website. Deze nieuwe website moet ook de overgang van de andere websites van Drupal 6 naar Drupal 7 vergemakkelijken.

Oplossing

Een nieuwe toekomstvaste basis in Drupal 7, die klaar is om als vertrekpunt voor de migratie van overige Drupal 6 sites te functioneren. Het is een responsive website, zodat het – binnen de gekozen designuitgangspunten - relatief eenvoudig wordt de te migreren sites ook responsive op te leveren. Door gebruik te maken van workflow en mogelijkheden voor het plannen van inhoud publicatie, wordt de redactie in de nieuwe omgeving optimaal ondersteund. Een vernieuwde media bibliotheek en tools voor het schalen en bijsnijden van afbeeldingen zorgen verder dat de belangrijkste pijnpunten uit het oude systeem zijn verholpen. Via optimalisaties in het contentmodel is het nog eenvoudiger geworden om de inhoud voor de 9 verschillende talen van de website aan elkaar te koppelen en te ontsluiten. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van standaard functionaliteiten in Drupal, is het beschikbare budget optimaal benut voor de belangrijkste functionaliteiten.

Samenwerking

Er is gekozen voor een waterval aanpak, waarbij een aantal verschillende componenten van Scrum zijn ingezet. Door de wensen te prioriteren is geborgd dat de belangrijkste functionaliteiten als eerste zijn gerealiseerd. Er is tijdens de realisatie veel overleg geweest tussen het ontwikkelteam en de klant om nieuwe inzichten te kunnen prioriteren en verwerken. Op basis van wederzijds begrip en vertrouwen heeft Finalist deels naar eigen inzicht oplossingen ontwikkeld voor verschillende doelstellingen, zonder deze vooraf volledig uit te werken. Hierdoor is het beschikbare budget zo veel mogelijk gebruikt om bruikbare functionaliteit op te leveren en is de overhead van analyse, ontwerp en projectmanagement minimaal gebleven.

Resultaat

De nieuwe corporate website van Amsterdam Museum is hier te bekijken www.amsterdammuseum.nl