Een interactief en participatief platform

Modemuze

Opdrachtgever: Modemuze

Modemuze is een initiatief van 7 Nederlandse musea met een bijzondere mode- en kostuumcollectie. Kern van het project wordt gevormd door de collecties van het Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Kunstmuseum Den Haag, Fries Museum, Paleis Het Loo, Museum Rotterdam, Het Rijksmuseum en in de toekomst gelegenheid voor nieuwe partners. Via de website Modemuze.nl wordt gestreefd naar het online bundelen en toegankelijk maken van museale collecties op het gebied van mode en kostuum voor een breed publiek.

Vraag

Finalist is gevraagd een interactief en participatief platform te realiseren. Eén van de belangrijkste doelstellingen is om het publiek te laten participeren en de interesses en kennis van verschillende professionals te verzamelen en te integreren op het platform. Naast de meer traditionele functies (zoals doorzoeken, liken en sharen), dient het platform ook om informatie uit de diverse bronnen te linken en te verrijken via social tagging.

Oplossing

Op het ontwikkelde platform maakt de bezoeker kennis met Modemuze, de partners en haar werkzaamheden. Verschillende experts op het gebied van mode en kostuums voorzien de website van actuele informatie zoals blogs en evenementen. De kern van het project zijn de collecties van de verschillende musea. Via een dagelijkse import worden ruim 40.000 collectie items geïmporteerd in het Drupal CMS. Bezoekers van het platform worden gestimuleerd om te participeren via de mogelijkheid om aanvullingen te plaatsen bij de bestaande inhoud. Geregistreerde gebruikers krijgen daarnaast de extra mogelijkheden om via social tagging de collectie te verrijken, of om eigen thema pagina’s samen te stellen. Deze thema pagina’s bieden de mogelijkheid om de informatie binnen de website (blogs, evenementen en collectie items) te combineren met externe bronnen, om exposities samen te stellen rond een thema naar keuze.

Samenwerking

Het gehele traject is binnen Finalist uitgevoerd. In interactieve bijeenkomsten hebben we in overleg met de klant, stakeholders en een externe design partij de functionele werking en het visuele karakter van de website uitgediept. De Agile methodiek is gebruikt, zodat er tijdens het gehele proces ruimte was voor de klant om de grote hoeveelheid wensen te beoordelen en prioriteren. Hiermee is het beschikbare budget optimaal benut en zijn de belangrijkste doelstellingen van de klant gerealiseerd.

Resultaat

Het interactieve platform is te vinden op www.modemuze.nl