Een open platform met leermaterialen

Wikiwijs

Opdrachtgever: Wikiwijs

Marjan Frijns, senior projectmanager Stichting Kennisnet: “Wikiwijs is een centraal punt op internet waar docenten aan het werk kunnen met digitaal leermateriaal. Als docent kan je leermateriaal vinden vanuit verschillende collecties, je kan je eigen materiaal delen met collega’s, samen met collega’s leermateriaal ontwikkelen of arrangeren en vrij beschikbaar leermateriaal van een collega op maat aanpassen. Je kan verder gevonden/gebruikt leermateriaal beoordelen en van commentaar voorzien en uiteraard ervaringen uitwisselen met collega’s (communities)."

Vraag

De ideologie van het project is ontleend aan Wikipedia, de online encyclopedie waaraan iedereen kan bijdragen. Een open platform bereikbaar via het internet met leermaterialen die vrij te gebruiken, bewerken en toegankelijk zijn. Plasterk legt de lat hoog: “Wikiwijs wordt een revolutie in leermiddelen, onderwijs wordt Wikiwijs."

Wikiwijs sluit aan bij een ontwikkeling binnen het onderwijs waarin meer leermateriaal vrij beschikbaar komt en open toegankelijk is. En een groeiende behoefte bij docenten om hun leerprogramma’s flexibel, interactief en op maat zelf in te kunnen richten.

Oplossing

Wikiwijs is gelanceerd in december 2009 en biedt een basisplatform dat komende jaren zal worden doorontwikkeld op basis van gebruikerservaringen en hun input voor uitbreiding van functionaliteiten en het leermateriaal. Daarnaast zal Wikiwijs veel aandacht besteden aan professionalisering van docenten en hun managers die deze ontwikkelingen moeten faciliteren. Wikiwijs wordt ontwikkeld door Kennisnet en de Open Universiteit en werkt samen met heel veel organisaties / instellingen binnen de onderwijssector.

Wikiwijs combineert bestaande applicaties, die eerder door Stichting Kennisnet werden ontwikkeld, en nieuwe functionaliteiten. De koppeling tussen Wikiwijs en de bestaande applicaties was complex. Hierbij werd bovenal veel aandacht besteed aan de zoekfunctionaliteit, een dominant onderdeel van Wikiwijs.

Samenwerking

De korte doorlooptijd vereiste een iteratieve projectaanpak met een hoge betrokkenheid van zowel Kennisnet als Finalist. Hierdoor konden beslissingen snel worden genomen zonder dat de deadline in gevaar kwam. De eerste versie van Wikiwijs werd door Finalist op basis van fixed price, fixed date en fixed functionality gerealiseerd.

Marjan Frijns: “Wat ik bijzonder vond, en ook weet van mijn collega’s, is dat ondanks de enorme tijdsdruk en lastige problemen waar Finalist tegen aan liep, ze steeds weer en heel snel met oplossingen kwamen en altijd ook de rust wisten te bewaren. Het werkte lekker, snel inschatten, snel besluiten, ontwikkelen, meteen testen en opleveren en weer door met het volgende. De mensen van Finalist zijn professioneel, hebben veel kennis, creatief, zijn zorgvuldig en nog gezellig ook.”

Resultaat

Deze basis van Wikiwijs hebben we in heel korte tijd, zes weken, gerealiseerd. En dat is echt kort voor een platform waarin meerdere functionaliteiten moesten worden gekoppeld. Het is gelukt dankzij de vlekkeloze samenwerking met de klant. Het Finalist team op locatie, naast de technische mensen van de klant, veel kennis van de systemen, efficiënt overleg en besluitvorming en flexibiliteit van beide kanten waren de belangrijkste ingrediënten voor succes.
www.wikiwijsleermiddelenplein.nl