Een serviceportaal voor Jaarbeurs

Jaarbeurs

Opdrachtgever: Jaarbeurs

Jaarbeurs is de ontmoetingsplek in Nederland. Al sinds 1916 verbindt ze handelaren en producenten met elkaar. Jaarbeurs inspireert, motiveert en activeert de handel door waardevolle ontmoetingen te creëren. Hiermee verbinden ze mensen en markten, handelaren en producenten. 

Vraag

De vraag van Jaarbeurs is ontstaan doordat het IT landschap waarmee klanten van Jaarbeurs werden bediend, sterk beïnvloed was door de oude bedrijfsstructuur. Klanten kregen vanuit Jaarbeurs vijf systemen aangeboden waar zaken van de beursvoorbereiding werden geregeld. Om alle zaken rond de beursvoorbereidingen te regelen, moest de klant minimaal drie keer inloggen. Jaarbeurs wilde de beursvoorbereidingen voor klanten vergemakkelijken door middel van een Serviceportaal, waarin de vijf systemen worden gekoppeld. Aan Finalist is de vraag gesteld om dit Serviceportaal te realiseren.

Het doel van het Serviceportaal is daarom ook het vergemakkelijken van de beursvoorbereiding voor klanten van Jaarbeurs Utrecht. Hierdoor is het eenvoudiger om relevante inzichten te verkrijgen ten aanzien van de status van de totale beursvoorbereiding en van specifieke facetten daarvan.

Oplossing

Cruciale aspecten van het portaal zijn de grafische interfaces: voor beheerders en diverse type klanten van de Jaarbeurs. Eenvoud, overzichtelijk en prettig werken zijn essentieel. Voornamelijk de Workflows binnen de omgeving vereist een slimme user interface. Dit is opgelost door zogenaamde metrolijnen te hanteren. Zo kunnen beheerders  per klant en per aangeboden product, zogenaamde “metrolijnen” samenstellen. Dit zijn visuele flows die een klant (of relatie) doorloopt in hun planningsproces van een beurs of evenement. De klant ziet vervolgens in een overzichtelijk gepersonaliseerd dashboard welke stappen nu of in de nabije toekomst vereist zijn voor zijn beurzen of evenementen. Dit vereist een flexibele architectuur die modulair is van opzet. Door de integratie met diverse achterliggende applicaties, zijn naast de serviceportalen, tevens integratie laag ingericht (op basis van service bus technologie). Hierdoor is schaalbaarheid, veiligheid geborgd en een duidelijke routing en mediation laag aanwezig.

Finalist realiseerde op basis van de door Jaarbeurs opgestelde userstories de definitieve userstories. Met behulp van een mensgerichte aanpak is het ontwerptraject doorlopen en zijn grafische uitwerkingen gemaakt. Vervolgens is in een agile werkvorm de software gerealiseerd en succesvol opgeleverd. 

Samenwerking

In nauwe samenwerking met Jaarbeurs heeft Finalist het nieuwe service portaal ontwikkeld. Het projectteam van Finalist heeft samen met het projectteam van Jaarbeurs veel op locatie gewerkt, om de lijntjes zo kort mogelijk te houden.

Resultaat

Een nieuw service portaal om de beursvoorbereiding te vergemakkelijken voor de klanten van Jaarbeurs.