Licentie borg systeem voor Koninklijke Boom uitgevers

Opdrachtgever: Koninklijke Boom Uitgevers

Koninklijke Boom uitgevers (KBu) werd in 1841 opgericht en is uitgegroeid tot een uitgeversconcern dat multimediale activiteiten ontplooit op het gebied van kwalitatief hoogwaardige en nationale informatievoorziening. Met meer dan 300 professionals is KBu actief in de culturele, educatieve, wetenschappelijke en vak informatieve branche. Daarnaast geeft KBu ook kranten, boeken en tijdschriften uit.

Vraag

KBu bestaat uit diverse uitgeverijen (werkmaatschappijen) met ieder hun eigen systemen voor het beheren van licenties voor digitale content. Om efficiëntie- en kwaliteitsdoeleinden te halen heeft KBu gevraagd of Finalist één centrale applicatie kan ontwikkelen voor het licentiebeheer, waar alle werkmaatschappijen gebruik van kunnen maken.

Oplossing

In een intensieve voorbereidingsfase waarin de teams van KBu en Finalist samen optrokken is de applicatie “Boomlicenties” ontworpen. Behalve voor architectuur en techniek was er in deze fase ook de nodige aandacht voor de gebruikersinterface en de gehele ‘look & feel’ van de applicatie.

Omdat KBu vele verschillende (verkoop)kanalen voor haar digitale content heeft, zoals bijvoorbeeld webshops, was het van groot belang dat de koppelvlakken (interfaces) met Boomlicenties optimaal zouden zijn. Finalist heeft hiervoor een aantal API’s ontwikkelt en gedocumenteerd zodat deze (verkoop)kanalen zelfstandig op Boomlicenties kunnen aansluiten.

Ook heeft KBu ervoor gekozen, geheel in lijn met de visie van Finalist, om diverse Open Source componenten te integreren in de Boomlicenties oplossing, o.a. voor Identity en Acces Management.

Samenwerking

Als resultaat van de voorbereidingsfase was er een goed gevulde ‘product backlog’ (werkvoorraad) op basis waarvan het Finalist team de applicatie kon gaan bouwen, op basis van de Agile Scrum ontwikkelmethodiek. Door de manier waarop KBu zich had georganiseerd voor het project (een werkgroep met vertegenwoordigers uit alle werkmaatschappijen en een bekwame Product Owner die twee dagen per week bij het ontwikkelteam zat), zijn de Sprints zeer effectief verlopen met als resultaat een applicatie die ruim binnen het aantal afgesproken Sprints gerealiseerd kon worden.

Resultaat

Door de gedegen voorbereiding en de efficiënte en effectieve realisatie beschikt KBu nu over een robuuste applicatie voor haar licentiebeheer. Door de manier waarop de applicatie is opgezet en gedocumenteerd is KBu nu zelf in staat om deze stap voor stap in gebruik te gaan nemen en de werkmaatschappijen en (verkoop)kanalen een voor een over te zetten en aan te sluiten.