Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

UI & UX design: voor een intuïtieve, efficiënte en relevante online ervaring

Design
UX & UI design

Introductie

UX design (User Experience design) en UI design (User Interface design) zijn beide cruciale aspecten van het ontwerpproces voor digitale producten en diensten. Ze richten zich echter op verschillende aspecten en hebben verschillende doelen. 

UX design is gericht op het verbeteren van de algehele ervaring die gebruikers hebben bij het interacteren met een product, systeem of dienst. Het omvat alle aspecten van de gebruikerservaring, inclusief gebruiksgemak, toegankelijkheid, bruikbaarheid, en de emotionele impact.

UI design richt zich op het visuele en interactieve aspect. Het omvat het ontwerpen van de grafische elementen, zoals knoppen, pictogrammen, lay-outs, kleurenschema's, enzovoort, die gebruikers zien en waarmee ze kunnen interacteren. 

In de praktijk overlappen UX en UI design vaak. Een effectief ontwerpproces integreert beide aspecten om te zorgen dat de oplossing niet alleen functioneel is maar ook aantrekkelijk en plezierig om te gebruiken.

Hebben we jouw interesse gewekt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismaking- en intakegesprek of lees hieronder verder.

Waarom UI en/of UX design?

UX design richt zich op het begrijpen van de gebruikers en hun behoeften, en het creëren van een oplossing dat eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is. Het plaatst de gebruikerservaring centraal, waardoor de oplossingen intuïtief en plezierig worden voor de doelgroep.

Niet alleen helpt een goed design bij het verbeteren van de efficiëntie en effectiviteit van interacties tussen gebruikers en het systeem, het is vaak het eerste wat gebruikers zien wanneer ze in contact komen met een product of dienst. Door een goede UX en UI te bieden, worden gebruikers aangemoedigd om betrokken te blijven. En door toegankelijkheid centraal te stellen wordt het bruikbaar voor alle doelgroepen, inclusief mensen met verschillende capaciteiten en behoeften. 

Het investeren in een goed doordacht design kan aanzienlijk bijdragen aan het succes en de acceptatie van de website of de applicatie.

Design presentatie

Waarom Finalist?

Door te ontwerpen op een manier dat zowel aan de belangen van jouw organisatie als aan de doelgroep wordt voldaan, en doordat wij het ‘totaalplaatje’ in het achterhoofd houden, kan de gebruiksvriendelijkheid worden gegarandeerd. Daarom zijn onze designers in het gehele proces aanwezig: van strategisch plan tot optimalisatie en ver na de oplevering. 

Binnen het ontwerp nemen wij standaard de meest waardevolle richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) mee. Wanneer het gewenst of nodig is, nemen wij alle richtlijnen mee zodat een certificaat kan worden aangevraagd.

Finalist maakt gebruik van Design Systems. Het door Finalist gebruikte Design System is een 'levend' systeem waarin alle onderdelen die jouw organisatie en relevante leveranciers nodig hebben zijn vastgelegd. Van logo's tot kleuren, van typografie tot iconen en van componenten tot complete templates. Ontwerp principes, coding-guidelines, 'tone of voice' en voorbeelden van toegepaste designs maken het Design System compleet.

De manier waarop Finalist ontwerpt kent veel voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Tijdwinst: het gebruiken van design systematiek maakt ontwerpen makkelijker, sneller en beter.
  • Consistentie: alle aan elkaar gerelateerde onderdelen en elementen vanuit dezelfde bron ontworpen.
  • Focus: omdat de bouwstenen als Lego blokjes klaarliggen, kunnen onze designers zich richten op het oplossen van problemen in plaats van zich druk te maken over pixels en grootte van buttons.


Contactpersoon:

Marcel Schuitevoerder / Digitaal strateeg
Marcelschuitevoerder

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op