Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Eén platform voor eigentijds en boeiend onderwijs

Strategie Design Contentmanagement Beheer & continuïteit
ELO voor 2 uitgeverijen van digitaal lesmateriaal

Innovatieve online lesmethodes

Het bedenken en voorbereiden van boeiende lessen kost vaak (te) veel tijd. Het nieuwe ELO-platform biedt flexibele lesmaterialen die op elk gewenst moment kunnen worden gebruikt, waardoor docenten efficiënter kunnen lesgeven en tijd besparen. Bovendien stelt het docenten in staat om hun eigen lesmaterialen, lessen en quizzen, toetsen en examens te maken, te verspreiden en te hergebruiken.

Al in de pre-coronatijd rolden beide uitgevers hun online methoden succesvol uit. Het huidige digitale tijdperk heeft de vraag naar kant-en-klare online lesmethoden alleen maar aangewakkerd. De nieuwe applicatie biedt beide uitgevers een platform om hun methoden te distribueren en hun bedrijf te laten groeien.

Gebruiksgemak, veiligheid en didactische methoden

In nauwe samenwerking met Dubbelklik en Kunst Uit Het Vuistje, toonaangevende educatieve uitgeverijen, hebben we een baanbrekende Elektronische Leeromgeving (ELO) ontwikkeld. Deze ELO overtrof niet alleen het vorige platform van Dubbelklik, maar optimaliseerde ook de digitale CKV-methode (Cultuur- en Kunstzinnige Vorming) van Kunst Uit Het Vuistje. De uitdaging was om een flexibel en gebruiksvriendelijk platform te creëren dat aan de behoeften van beide uitgevers zou voldoen, terwijl het ook white-label oplossingen zou bieden voor andere uitgeverijen en onderwijsinstellingen.

Het nieuwe ELO-platform is ontworpen door en voor docenten, met een primaire focus op gebruiksgemak, veiligheid en de didactische methoden. Alle lesmaterialen, beoordelingen en voortgangsgegevens zijn gemakkelijk toegankelijk en georganiseerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door functies zoals moeiteloos content bekijken, verwerken en beoordelen, snelle lesvoorbereiding, aanpassingsopties en efficiënte zoekmogelijkheden voor studenten en materialen. Bovendien bevat het platform een studentenportfolio en biedt het directe toegang tot handleidingen om docenten te ondersteunen.

Het resultaat is een geavanceerd systeem dat docenten in staat stelt hun taken effectiever uit te voeren. Het nieuwe ELO-platform integreert naadloos met samenwerkingsomgevingen en voldoet aan de technische eisen van de moderne tijd. Het doel is om docenten in hun dagelijkse werk te ondersteunen door hen de tools te bieden die ze nodig hebben om de lessen boeiender en efficiënter te maken. Dit project betekent een grote sprong voorwaarts in het digitale onderwijslandschap en is baanbrekend in hoe het zowel de manier waarop docenten lesgeven als de manier waarop studenten leren transformeert.

De applicatie is ontwikkeld met Drupal aan de back-end en NextJS aan de front-end, in een agile project met beide uitgevers als product owners en Finalist als ontwikkelingspartner.

ELO voor 2 uitgeverijen van digitaal lesmateriaal

Behaalde doelen

Ondersteun de business van twee uitgevers 
De applicatie fungeert als de ruggengraat voor de business van twee uitgevers, die digitale lesmethoden distribueren naar het voortgezet onderwijs en het MBO in Nederland.

Ondersteun de missie van de twee uitgevers
Hun doel ondersteunen om studenten voor te bereiden op de wereld van morgen.

Eén tool die alle benodigde functies ondersteunt op een eenvoudige en innovatieve manier, waaronder:

 • Portfolio creatie en presentatie
 • Schoolklas lessen en toetsen uitvoeren
 • Maak je eigen lessen en toetsen
 • Eenvoudig beoordelen van toetsen en klaslokaal evaluaties
 • Eenvoudige feedback aan studenten
 • Praktijkonderwijs ondersteunen, inclusief offline opties
 • Duidelijke dashboards met inzicht in de voortgang van studenten
 • Plaats voor bronnen en handleidingen
 • Leraar-student communicatie
 • Managementfuncties voor docenten, zoals het samenstellen van groepen en klassen
 • Maak het gemakkelijk om extra lesmateriaal te bestellen

Innovatie 
Het ELO-platform introduceerde innovatieve functies voor het onderwijs, zoals geavanceerd contentbeheer, toegankelijke studentenportfolio’s en directe docentondersteuning.

Ondersteun verschillende soorten onderwijs en feedback
Het nieuwe ELO-platform is gebouwd om alle soorten onderwijs, toetsing en feedback te ondersteunen. Dit betekent dat het precieze vragen in toetsen of examens ondersteunt, maar ook contextuele vragen die om meningen of ervaringen vragen. Antwoorden kunnen op een precieze manier worden gegeven (bijv. meerkeuze antwoord) of als verhaal-gebaseerde feedback (bijv. een mening). Beoordeling en feedback kunnen worden gegeven in cijfers (bijv. 1-10), smileys, indruk (bijv. G voor Goed, U voor Uitmuntend) of zelfs een positief vinkje (een zogenaamde ‘krul’). Dit geeft ongeëvenaarde flexibiliteit aan docenten en studenten.

Flexibiliteit om andere soorten onderwijs te integreren
Een ander type onderwijs dat wordt ondersteund door de tool is projectmatig leren, gebaseerd op design thinking methoden. De tool begeleidt een team van studenten in een stap-voor-stap plan, totdat ze het eindresultaat inleveren. Docenten kunnen de ELO gebruiken om de teams te coachen en feedback te geven.

Online én offline in de mix! 
Hoewel de ELO een digitale tool is, maakt het een mix van online en offline mogelijk om tegemoet te komen aan de behoeften van vakscholen. Bijvoorbeeld: een opdracht om een houten stoel te ontwerpen en te maken. Uiteraard is de stoel zelf geen digitaal middel. Maar het proces van maken en het eindresultaat kunnen worden gefilmd of gefotografeerd en toegevoegd aan de opdracht via de QR-code die door de applicatie wordt verstrekt.

Gebruiksgemak en ontwerp 
De applicatie is ontworpen om te voldoen aan de verwachtingen van Gen-Z en Gen Alpha, waardoor een applicatie ontstaat die gemakkelijk te gebruiken en te navigeren is als vanzelfsprekend (geen handleidingen nodig). Het ELO-platform is ontworpen met een focus op gebruiksvriendelijkheid en aantrekkelijk ontwerp, wat bijdraagt aan de tevredenheid van docenten en gebruikers.

Ondersteun niet-functionele aspecten zoals beveiliging en schaalbaarheid 
De applicatie wordt gebruikt op scholen en door studenten en docenten. Het bevat belangrijke en persoonlijke gegevens, die veilig moeten worden bewaard. Coding standards omvatten daarom privacy-by-design en security-by-design. De applicatie moet werken voor veel scholen en studenten tegelijk. Zowel de software- als de hardwarearchitectuur waren hierop afgestemd.

White label 
Maak een applicatie die kan worden gebruikt door andere uitgevers van educatieve materialen, gebaseerd op een white label versie van de software. Als een van de eindresultaten van het project is de white label versie nu beschikbaar voor wederverkoop.

Strategisch heeft het ELO-project een positieve bijdrage geleverd aan het onderwijs en dient het als een voorbeeld van succesvolle samenwerking en innovatie. Docenten besparen nu meer tijd in de lesvoorbereiding, wat zich vertaalt in meer individuele aandacht voor studenten.

Winnaar Splash Awards

Afgelopen 16 november 2023 heeft het ELO de eerste prijs gewonnen in de categorie Uitgeverijen bij de Drupal Splash Awards

Het jurycommentaar was lovend: "Mooi een whitelabel oplossing. Student portfolio klinkt innovatief en ziet er ook zo uit. Ik kan me voorstellen dat het goed aansluit op de verwachtingen van de leerlingen. Innovatie in het onderwijs is cruciaal!"

ELO Splash Award winnaar

Wie zijn de uitgeverijen?

Dubbelklik is een uitgever van digitale lesmethoden voor het voortgezet onderwijs en het MBO. De methoden richten zich op vakken als Zorg & Welzijn; Dienstverlening & Producten; Basisberoepsgerichte Leerweg; Keuzevakken; Praktijkgericht Programma; en 21e-eeuwse vaardigheden.

Kunst uit het Vuistje maakt intellectueel uitdagende en visueel aantrekkelijke educatieve materialen voor scholen en culturele instellingen. Of het nu in de klas, binnen de culturele sfeer, of zelfs thuis op de bank is, we streven naar kunstervaringen die plezierig zijn en een blijvende impact hebben.

Contactpersoon:

Jasper van Schelven / Business Unit Manager
Jasper

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op