Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Het online platform voor de vereniging voor woningcorporaties

Strategie Contentmanagement Beheer & continuïteit
Aedes

De belangen van woningcorporaties

Branchevereniging Aedes zet zich in voor de belangen van woningcorporaties. In totaal zijn 272 woningcorporaties lid van Aedes, wat bijna alle woningcorporaties in Nederland zijn. Aedes vertegenwoordigt hun belangen, ondersteunt hen bij het uitvoeren van hun taken en biedt hen een platform voor kennisuitwisseling en ontmoeting. 

Online voert Aedes deze taken uit via Aedes.nl, het platform ‘Mijn Aedes’ en het bijbehorende Communities-gedeelte. 

 • Aedes.nl is de plek waar leden en andere belanghebbenden de informatie kunnen vinden die voor hen relevant is. Een plek waar leden een overzicht vinden van specifieke kennis die georganiseerd is in thema’s en onderwerpen, waaronder het tekort aan betaalbare woningen en het stikstofdebat. 
 • In Mijn Aedes beheren leden en belanghebbenden hun verbinding met Aedes, schrijven ze zich in voor evenementen en workshops en geven ze aan over welke onderwerpen ze op de hoogte willen worden gehouden. 
 • De leden en belanghebbenden kunnen in het Communities-platform kennis en expertise met elkaar (en met Aedes) uitwisselen via verschillende onderwerpen. Dit is bedoeld voor onderlinge discussie, samenwerking en het delen van meningen en kennis.
Aedes, vereniging van woningcorporaties

Het plan en de aanpak

Aedes had het plan om de verouderde website te vernieuwen en om te vormen tot een online platform dat perfect aansluit bij de behoeften van haar leden. Dit vereiste niet alleen een doordacht ontwerp en een verbeterde gebruikerservaring, maar ook een contentmanagementsysteem (CMS) dat voldeed aan moderne normen. Het moest ook de mogelijkheid bieden om functionaliteiten naadloos te integreren, ofwel via extra CMS-modules of door middel van API-koppelingen.

Osage nam de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de gebruikerservaring. Om de vindbaarheid van content op het nieuwe online platform te verbeteren, was een herziening van de informatiestructuur noodzakelijk. Bepaalde essentiële functies, zoals communities, nieuwsbrieven en het inlogproces, waren eerder extern gekoppeld aan de website. Het doel was om deze nu volledig te integreren in het nieuwe platform.

Uiteindelijk werden alle componenten - de website, mijnAedes en AedesCommunities - volledig geïntegreerd in Drupal. Aedes streefde ernaar haar leden beter van dienst te zijn door informatie te organiseren via het Aedes.nl-platform. Het resultaat is een platform waar leden en andere belanghebbenden gemakkelijk relevante informatie kunnen vinden en waar ze hun eigen visie en mening kunnen delen. Het biedt een overzicht van specifieke kennis georganiseerd rond thema's zoals het tekort aan betaalbare woningen en het stikstofdebat.

Belangrijkste doelen die zijn behaald op het online platform:

 1. Relevantie en context zijn nu prominenter aanwezig.
 2. Versnelling door co-creatie is gerealiseerd.
 3. Zelfsturing en eigenaarschap zijn gestimuleerd.

Belangrijkste functies van het platform omvatten onderwerpen, nieuws, publicaties, bijeenkomsten & evenementen (inclusief het tonen van evenementen en directe registratie in het CRM), nieuwsbrieven, en een zoekfunctie die ook resultaten ophaalt van externe, niet-Drupal-platforms zoals de nieuwsbriefapplicatie. Daarnaast biedt het platform een community met profielen en een interactief discussieplatform, inclusief groepen en berichten.

Dit project toonde de ultieme kracht van Drupal door het combineren van een website, klantportaal en community. Het illustreert duidelijk de meerwaarde van Drupal in vergelijking met andere oplossingen.

Communities

Door Embrace te vervangen als communities-platform, heeft het nieuwe Communities-gedeelte een groot aandeel in de interactiviteit en toegevoegde waarde van het online platform. 

Er zijn verschillende soorten communities: Open communities (toegankelijk voor iedereen met een account) en 3 soorten gesloten communities:

 • alleen voor Aedes-leden (deze zijn alleen zichtbaar als iemand is ingelogd als Aedes-lid en de aanvraag niet hoeft te worden goedgekeurd door de beheerder);
 • alleen voor Aedes-leden met een bepaalde functie (alle Aedes-leden kunnen lidmaatschap aanvragen en de beheerder laat hen toe of weigert hen);
 • communities waar deelnemers alleen op uitnodiging kunnen deelnemen.
Aedes communities

Technologie

Het hele Aedes-platform is gebouwd in Drupal. De publieke websites Aedes.nl, het Mijn Aedes-gedeelte, maar ook de zeer interactieve Communities. Drupal draait binnen een ecosysteem van meerdere applicaties, waarbij single sign-on via Microsoft Active Directory en de verbinding met het onderliggende CRM de belangrijkste aandachtspunten zijn. 

Drupal haalt de belangrijke informatie uit de bronsystemen, zoals het CRM, en toont deze op een toegankelijke manier voor de leden en belanghebbenden, waarbij relevantie en context, co-creatie, zelfsturing en eigenaarschap worden gewaarborgd.

Hoogtepunten

 • Een notificatiesysteem met meldingen die reageren op jouw voorkeuren, eenvoudig instelbaar via integratie met Mailcamp. Dit systeem verstuurt e-mailmeldingen op een veilige wijze. 
 • De geavanceerde Single Sign On-oplossing, aangeboden via de Aedes.nl (Drupal) website en geïntegreerd met Azure Active Directory, is gemigreerd van Keycloak. Dit SSO-systeem wordt toegepast voor alle online Aedes-applicaties, inclusief niet-Drupal-systemen. Bijvoorbeeld, het registreren voor een evenement verloopt via de registratiepagina’s van het CRM-systeem in een naadloos proces vanaf de website.
 • Een volledige migratie van het vorige Communities-systeem (voorheen een aparte applicatie, nu volledig gebouwd in Drupal) is uitgevoerd, inclusief reacties, peilingen en documenten, allemaal opgehaald uit de API van de voormalige Communities-applicatie. Met intensief gebruik van de Migrate-module was dit een uitdagend proces, maar het resultaat is indrukwekkend.
 • De structuur is verbeterd: communityleden kunnen documenten nu in mappen organiseren. Het mappensysteem is gebaseerd op het vertrouwde taxonomiesysteem van Drupal.
 • Een tijdlijn toont alle gevolgde activiteiten geaggregeerd, wat betekent dat elke gebruiker een unieke ervaring heeft in Mijn Aedes en het bijbehorende Communities-gedeelte.
 • Tot slot is er aandacht besteed aan een scherpe en consistente UX/UI in samenwerking met OSAGE. Dit was een uitdaging gezien Aedes een informatieve functie heeft met een breed scala aan onderwerpen en thema’s voor diverse doelgroepen. Door slim gebruik te maken van navigatie en tagging wordt de bezoeker voorzien van relevante informatie.

Contactpersoon:

Tom van Vliet / Drupal principal
Profiel Tom

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op